Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pommi on vaikeampi unohtaa kuin uutiset köyhyyden poistosta – valitettavasti

Pääkirjoitus
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Kahvilanpitäjä Helsingin Punavuoressa katsoi minua kuin olisin pyytänyt käsikranaattia. "Ai päivän lehteä?! Ei, ei löydy. Mä en halua päästää sitä pahaa oloa tänne."

Närkästyin, mutta menin myös itseeni. Miksi ihmisistä tuntuu, että uutisissa kerrotaan vain maailman pahuudesta?

Nepal, Ukraina, Isis, Germanwings, ebola. Listaa voisi jatkaa pitkään.

On helppo päätellä, että maailma on vähintään yhtä ankea kuin tuo vaivaava olo. Tätä kuvaa vääristää kuitenkin kaksi ilmiötä. Ensimmäinen löytyy jokaisen pääkopasta: yllättävästä uhkasta ja surusta kertovat uutiset jäävät suhteettoman hyvin mieleen. Aikoinaan tämä taipumus varmasti myös auttoi selviytymään.

Nobel-palkittu taloustieteilijä Daniel Kahneman antaa tästä oivan esimerkin kirjassaan Thinking, Fast and Slow. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa osallistujia pyydettiin arvioimaan eri kuolinsyiden yleisyyttä, minkä jälkeen vastauksia verrattiin tilastoihin. Eihän se hyvin mennyt. Esimerkiksi onnettomuus arvioitiin 300 kertaa todennäköisemmäksi kuolinsyyksi kuin diabetes. Tilastojen mukaan suhdeluku oli yhden suhde neljään.

Arvioimme maailman tilaa sen perusteella, kuinka helposti esimerkit löytyvät muistista. Pommi on vaikeampi unohtaa kuin uutiset satojen miljoonien ihmisten noususta pois köyhyydestä. Valitettavasti.

Toinen vääristävä tekijä liittyy uutistyön logiikkaan. Kielteisiä uutisia on enemmän, koska äkkinäinen ja suureen ihmisjoukkoon vaikuttava tapahtuma on aina uutinen. Nämä yhtäkkiset tapahtumat ovat usein synkkiä: maanjäristys, pakolaisveneen kaatuminen, verinen taistelu, raju epidemia tai itsemurhapommi.

Niiden myönteiset vastinparit puolestaan ovat hitaita ja vähittäisiä: jälleenrakennus, siirtolaispolitiikan parantaminen, liennytysneuvottelut, epidemian kitkeminen ja terrorismin juuriin puuttuminen. Niiden vaikutukset jakautuvat niin monelle päivälle ja vuodelle, että ne eivät ilmiselvästi nouse pääuutisiksi minään yksittäisenä päivänä. Ei, ellei toimitus ajattele syvemmin ja tee rohkeaa valintaa. Siihen Helsingin Sanomissakin pyritään.

Painetaanpa nyt mieleen vaikka nämä: lapsikuolleisuus on 20 vuodessa puolittunut, naisten osuus maailman parlamenteissa on 15 vuodessa lähes kaksinkertaistunut, ja Germanwingsin onnettomuuden takia lentoturvallisuutta parannetaan entisestään. Ebolakin on melkein kukistettu.

Petja Pelli petja.pelli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat