Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka vastaa siitä, etteivät marjat lopu pakkasesta?

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Syksyllä säilötyt marjat loppuivat jo maaliskuussa. Niinpä aamuistani jää puuttumaan jotain niihin kuuluvaa.

Äitini kuolemasta on jo vuosia, mutta hupeneva pakastevaranto muistuttaa yhä hänestä. Toista oli silloin, kun mansikoita, vadelmia, hilloja ja herukoita oli tarjolla ehtymättömiin.

Sisarusparven vanhimpana varttunut naisihminen ymmärsi varautua pahan päivän varalle. Oli jakaa meille huolettomammillekin.

Tämä äitienpäivä osuu murroskohtaan, jossa moni suomalainen joutuu pohtimaan, voiko minkään totutun pysyvyyteen luottaa. Jatkuvasta epävarmuudesta on tullut uusi normaali. Samalla maahan yritetään tulevan pääministerin johdolla rakentaa uutta luottamusta.

Hypätään silti hetkeksi pohjoissaksalaiseen Papenburgin pikkukaupunkiin. Tienoo elää Meyer Werftistä, laivanrakennusta yli 200 vuoden ajan harjoittaneesta perheyrityksestä.

Juuri nyt yhtiöllä on syytä tyytyväisyyteen. Suurten risteilyalusten tilauskirja näyttää hyvältä, ja uutta kasvua haetaan Suomesta. Kokonaan saksalaisomistukseen tällä viikolla siirtynyt Turun telakka on nyt nimeltään Meyer Turku.

Saksassa Meyer Werft työllistää suoraan noin 3 100 rautakouraa. Lisäksi elantonsa saa tuhansia alihankkijoiden työntekijöitä.

Työntekijöitä edustavan yritysneuvoston puheenjohtaja Ibrahim Ergin on huojentunut mies. Hänellä ja hänen kollegoillaan on työnantajastaan pelkkää hyvää kerrottavaa.

Huoliakin on ollut. Kuten se, siirtyvätkö työt Saksasta Turkuun. Väki on epäillyt, että urakat paiskitaan Suomessa itäeurooppalaisen halpatyövoiman turvin.

Pelko työpaikkojen puolesta hälveni tammikuussa, kun Meyer sitoutui takaamaan nykyisen määrän työpaikkoja Papenburgissa vuoteen 2030 asti. Yhtiön, työntekijöiden ja mahtiliitto IG-Metallin ohella puumerkkinsä sopimukseen laittoi Ala-Saksin osavaltion hallitus. Se lupasi turvata suotuisat olot laivanrakennukselle, mukaan lukien kiistellyn jokireitin Itämerelle.

Meillä Suomessa hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) ajoi yhteiskuntasopimusta, jolla olisi haettu tuottavuusloikkaa, tuottavuuden ja kilpailukyvyn kohennusta. Se olisi tarkoittanut muun muassa työajan selvää pidentämistä.

Kunnianhimoinen aie kaatui keskiviikkona. Palkansaajien näkökulmasta edessä näytti olevan isoja uhrauksia vailla vastinetta. Pian aloittava hallitus ei siten saanut huomenlahjakseen keinopatteria, joka olisi kirittänyt Suomen Saksan kilpailukyvyn imuun. Porvarihallitus joutuu nyt kurkottamaan tavoitteita ilman järjestöjen vetoapua.

Mutta riittääkö se?

Saksalaistelakka takasi omilleen työpaikan 15 vuodeksi. Suomesta katsottuna tämä lupaus on kuin toisesta maailmasta, ajalta ennen globalisaatiota, digitaalista vallankumousta ja kasvottomia sijoittajia.

Ehkä se onkin. Meyerin telakkasuku käy esimerkiksi patruunoista, jotka ovat sitoutuneet yrityksensä ja yhteisönsä kehittämiseen. He ovat niitä, jotka kantavat marjat säilöön hallakesänkin jäljiltä.

Pääjohtaja Bernard Meyer tunnetaan vaatimattomana miehenä, joka asustaa omakotitaloa Papenburgin idyllissä. Syntyy kuva, että johto ja duunarit jakavat kokemuksen siitä, minkä puolesta ponnistella.

Patruunoiden aika tuskin palaa Suomeen. Väitän, että jotain tuosta sitoutumisesta tarvitsemme silti. Se koskee sekä johtajia että työntekijöitä. Meidän on opittava luottamaan toisiimme, uskottava hyviin aikeisiin ja reiluun kohteluun.

Sipilän viime päivien toiminta valaa uskoa siihen, että edelleen on johtajia, jotka hengittävät kanssamme samaa todellisuutta.

Harhaa on kuitenkin se, että paraskaan johtaja olisi äiti, jonka jäljiltä pakaste pursuu herkkuja – ilman että olet itse hoitanut oman sarkasi. Tarvitsemme kannusteita siihen, ettei joutenolo ole houkuttavampaa kuin työnteko. Toisaalta kaivataan mekanismeja, jotka tuottavat työpaikoille paikallista pelivaraa.

Edes marjat eivät tule vaivatta, ja pakasteen täyttäminen on sittenkin omalla vastuulla – ei äidin tai yhteiskunnan. Kummankaan tarjoaman tuen ei pitäisi olla ensisijaista tai riippuvuutta aiheuttavaa.

Kyllä nyt harmittaa, etten nähnyt syksyltä kevääseen. Ei kaappi täyty itsekseen – vaikka kuinka odottaisi.

Antero Mukka antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat