Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiukka talouskuri voi toimia käytännössä, mutta ei teoriassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sijoittaja Warren Buffettin suuhun on pantu sanonta: toimii käytännössä, mutta ei ikinä teoriassa.

Muutaman viime vuoden ajan Euroopan talouspolitiikasta ja sen suunnasta on käyty vilkasta teoreettista keskustelua. Hyvin moni talouden tuntija kertoo, että säästöpolitiikka ei voi toimia matalasuhdanteen aikana. Tiukka talouspolitiikka vie velkaantuneet maat vain entistä syvemmälle.

Ajattelu kulkee niin, että hyvinä aikoina voidaan kiristää ja huonoina tulee elvyttää vaikka velalla. Kokemukset kyllä osoittavat, että teoria ei ole ihan aukoton. Eikä käytäntökään hyvinä aikoina

Euroopassa on maita, jotka ovat muuttaneet kurssiaan keskellä kriisiä ja taantumaa. Ne ovat säästäneet ja nousseet tai nousemassa kuville. Yksi esimerkki on Espanja ja toinen Irlanti. Baltiastakin voidaan nostaa esille muutama maa.

Espanjan talous kasvaa kelvollista vauhtia. Irlanti on EU:n talousveturi, jos veturi on se, joka etenee kovinta vauhtia.

Euroopan keveimmässä velkalastissa on Viro, joka käväisi syvässä kriisissä vuonna 2009 ja korjasi kurssia muun muassa leikkaamalla julkisia menoja ja palkkoja.

Irlantia ja Espanjaa yhdistää se, että molemmissa vientisektorin elpymisen jälkeen vetovastuun kasvusta ottaa vähitellen kotimainen kysyntä. Kuluttajien luottamus kasvaa molemmissa maissa.

Tiukan talouspolitiikanhan piti nimenomaan tappaa kotimainen kysyntää.

Irlanti ja Espanja hyödyntävät teoriasta ja käytännöstä parhaita paloja.

Molemmissa maissa päätökset talouspolitiikan kiristämisestä tehtiin heti ja täysimittaisina. Ratkaisuja ei vetkuteltu eikä niitä rakenneltu hiljalleen pienistä paloista, jotka olisi murennettu poliittisesti kivuttomiksi.

Linjan tiukennus oli kaikille selvä, niin kuluttajille, teollisuudelle kuin ulkomaisille sijoittajille. Pakko oli hyvä konsultti.

Kun pahin kriisi nyt helpottaa, molemmissa maissa on alettu löysätä varovasti kukkaron nyörejä.

Irlanti lupaa lähivuosille verohelpotuksia ja menojen lisäyksiä. Varaa alkaa olla: kasvu jatkuu ja työttömyysprosentit sekä vajeet pienentyvät.

Espanjan massatyöttömyys sulaa hitaasti, mutta sulaa kuitenkin. Kotimainen kysyntä virkoaa, EU-komissio kertoo kevätennusteessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat