Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kokoon kolmessa viikossa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen muodostajan Juha Sipilän (kesk) vetämissä neuvotteluissa päästään itse asiaan käsiksi tästä päivästä lähtien. Viime viikon loppu kului lähinnä neuvotteluryhmien järjestäytymisessä sekä uudenlaisen strategisen hallitusohjelman tekemisen opettelussa.

Ellei suurempia mutkia tule vastaan, Sipilä yrittää saada hallitusohjelman ja hallituksen nimitysvalmiiksi kolmessa viikossa, toukokuun loppuun mennessä. Nopeampikin aikataulu olisi muuten mahdollinen, mutta hallituksen nimittäjä eli tasavallan presidentti Sauli Niinistö on loppukuusta matkoilla Meksikossa.

Neljän vuoden takaisia ylimääräisiä koukeroita ei tällä kertaa pitäisi olla tiedossa. Hallitusohjelma pitäisi saada sovittua helpommin kolmen porvaripuolueen kesken kuin Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallituksessa, joka oli kaiken lisäksi ideologisesti hajanainen.

Mikäli perusporvarihallituksen muodostaminen karahtaisi kuitenkin kiville, Sipilällä on edelleen olemassa vaihtoehto. Hän voi ottaa kokoomuksen tilalle hallitukseen Sdp:n.

Viikon alkajaisiksi puolueet hakevat yhteistä näkemystä maahanmuutosta, EU-politiikasta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Maahanmuutto ja EU-politiikka ovat asioita, joissa perussuomalaisten ja kokoomuksen kannat ovat tähän mennessä olleet kauimpana toisistaan. Sipilä ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hioivat asioista yhteistä kantaa jo viime viikolla, kun Sipilä kävi Soinin kanssa pitkän tarkentavan keskustelun. Nyt pitäisi vielä saada kokoomuksen kannat mahtumaan mukaan.

Tärkein hallitusneuvotteluissa sovittava asia on kuitenkin julkisen talouden sopeuttaminen. Kaikki kolme hallitukseen pyrkivää puoluetta ovat sitoutuneet valtiovarainministeriön arvioon talouden näkymistä. Sen mukaan valtiontaloutta pitäisi tasapainottaa neljän miljardin euron ja kuntataloutta kahden miljardin euron verran. Päälle tulee vielä julkisen talouden pitkäaikainen kestävyysvaje. Näin ankaraa sopeutusta tuleva hallitus tuskin tekee yhden vaalikauden aikana. On puhuttu, että tämän kauden tavoite olisi kolmen miljardin euron sopeutus valtiontalouteen.

Alkavan ja mahdollisesti seuraavankin viikon aikana hallituksen muodostamisessa on aika vähän riviäänestäjää kiinnostavia asioita – ainakaan sellaisia, jotka tulisivat julki.

Tulevat ministerit kiinnostavat luonnollisesti kaikkia. Heidät valitaan hallitusneuvottelujen lopuksi, kun julkisen talouden säästöistä on jo sovittu. Toistaiseksi nimistä on vain enemmän tai vähemmän valistuneita arvauksia. Ministerit on tapana poimia puolueen tai eduskuntaryhmän johdosta tai muuten hallitusneuvotteluihin osallistuvien joukosta. Kannattaa siis seurata, keitä puolueet ovat valinneet osallistumaan hallitusneuvotteluihin. Ministeriksi toki pääsee aina joku yllätysnimikin.

Viime päivinä julkisuudessa on pohdittu, miksi Sipilä valitsi kokoomuksen eikä Sdp:tä. Muutkin oppositioon jätetyt puolueet ovat purkaneet katkeruuttaan.

Sdp:n ja kokoomuksen linjoissa oli varmasti eroa, mutta insinöörille voi tulla mieleen myös erittäin yksinkertainen valintakriteeri: hallitusta muodostavat kolme suurinta puoluetta, katsotaan sitten edustajanpaikkoja tai ääniosuutta.

Sipilä piti vaalien alla sopivana määränä 12:ta ministeriä. Todennäköisempi luku on 13 ministeriä: keskustalle viisi, perussuomalaisille ja kokoomukselle kummallekin neljä ministeriä. Se vastaisi myös vaalien tulosta: kukin puolue saisi yhden ministerin noin kymmentä edustajanpaikkaa kohden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat