Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seurakuntauudistus kompastui

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mitä maallinen hallinto edellä, sitä evankelisluterilainen kirkko perässä. Kirkko ei joudu reagoimaan pelkästään avioliittolain muutokseen, vaan myös sen hallinnon uudistamiseen kaava tulee ulkopuolelta. Kuntauudistus kariutui edellisellä vaalikaudella, ja nyt kompastui seurakuntien hallinnon uudistaminen.

Perusongelma on se, että seurakuntien hallinto on lainsäädännössä kytketty kuntarajoihin. Jos kunnat liittyvät yhteen, myös seurakunnat joutuvat muuttamaan omaa rakennettaan eli joko yhdistymään tai muodostamaan seurakuntayhtymän. Laissa oleva kytkös johtuu sekä perinteestä että valtiolta ostetun veronkantopalvelun vaatimuksista.

Tilanne on erikoinen. Kuntien ja seurakuntien tehtävät poikkeavat koko ajan enemmän toisistaan, mutta laki pakottaa ne hallinnollisesti samaan muottiin. Viime viikolla kokoontuneessa kirkolliskokouksessa oli käsittelyssä esitys, joka olisi lieventänyt kytköstä. Ajatuksena oli muodostaa laajoja seurakuntayhtymiä, jotka vastaisivat taloudesta ja hallinnosta, jolloin seurakunnat voisivat toimia enemmän paikallisyhteisöinä.

Esitys kaatui riittävän määräenemmistön puutteeseen. Lopputulos taitaa olla sama kuin kunnissa. Energia kuluu hallinnon kanssa kipuiluun ja seuraavien uudistusten odotteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat