Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pisararadan merkitys on matka-aikoja laajempi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin seudun liikenne HSL yrittää edelleen vakuuttaa valtakunnan päättäjät Pisararadan kiireellisyydestä, vaikka hallitusneuvotteluja käyvät nyt puolueet, joilla on suuria epäilyksiä noin miljardin euron ratahankkeen suhteen.

Piirustuspöydällä oleva Pisararata on tunnelissa Helsingin keskustan alla kulkeva ympyrän muotoinen rata, joka toisi uudet maanalaiset asemat keskustan lisäksi myös Töölöön ja Hakaniemeen sekä vapauttaisi päärautatieaseman raiteita ja laitureita kaukojunaliikenteelle.

Alexander Stubbin (kok) hallitus sopi pääkaupunkiseudun kuntien kanssa valtion osallistuvan seudun liikennehankkeisiin, jos kunnat vastineeksi kaavoittavat asuntoja nykyistä pontevammin.

Toinen hallituspuolue Sdp yritti jopa saada Pisararadan rahoituksen siihen vaiheeseen, että seuraajahallituksen olisi ollut vaikea perua hanketta, mutta tämä suunnitelma ei onnistunut.

HSL:n mielestä Helsingin seudun liikennejärjestelmähankkeissa pitäisi edetä siinä järjestyksessä, että Pisararata olisi kiireellisempi kuin esimerkiksi Helsingin ratapihan laaja remontti, Espoon kaupunkirata tai Raide-Jokeri eli pikaraitiotiehen perustuva poikittaisliikenne.

HSL on teettänyt selvityksen, jonka suurin ansio on yrittää saada arvio Pisararadan laajemmista yhteiskunnallisista vaikutuksista. Liikenneviraston tekemässä arviossa Pisaran hyöty–kustannus-suhde oli vain 0,5 eli huomattavan matala.

Liikennevirasto myöntää itsekin, ettei sen käyttämä hyöty–kustannus-analyysi sovellu kaupunkiseutujen hankkeisiin, vaan käy paremmin tiehankkeiden ja yhteysvälien kannattavuuden arviointiin.

Uudessa HSL:n selvityksessä puhutaan vähemmän matka-ajoista ja enemmän työllisyydestä ja maankäytöstä. Pisaran hyödyt tulisivat etenkin sitä kautta, että rata lisäisi asuntorakentamista varsinkin asemien seuduilla – eikä nyt puhuta kantakaupungista, vaan pää- ja rantaradan vaikutusalueista. Rakentamisen myönteiset vaikutukset heijastuisivat koko maahan.

On realismia, että hallituksen on tiukassa taloustilanteessa pantava investointeja tärkeysjärjestykseen. Toivottavasti arviot tehdään vähän laajemmalla kokonaisnäkemyksellä kuin tähän asti. Pisararadasta on turhaan tehty pääkaupungin ja maakuntien välisen vastakkainasettelun symboli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat