Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja puolustaa kotimaista mediaa, entä Suomi?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pohjalainen kirjoittaa, että media-alan murroksessa elävät sanomalehdet kääntävät toiveikkaita katseita uuteen hallitukseen.

"Viime vuosina kyyti on ollut kylmää. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksen päätös korottaa tilattavien lehtien arvonlisävero kerralla nollasta 10 prosenttiin osui mahdollisimman vaikeaan ajankohtaan, keskelle kovaa kamppailua kannattavuuden kanssa."

"Media-alasta on tullut yt-ala, eikä veropäätös ole menoa hillinnyt."

"Digitaalisen sisällön merkityksen kasvaessa yhteiskunnassa on nurinkurista, että valtio perii digilehdistä vielä paperilehtiä suuremman, 24 prosentin arvonlisäveron. Korkea vero jarruttaa digisisältöjen välttämätöntä kehittämistä aikana, jolloin juuri kehitystyöhön tulisi panostaa."

"Ennen vaaleja puoluejohtajat vakuuttivat tahtoaan alentaa digivero paperilehtien veron tasolle. Vaalien jälkeen lupaukset mitataan."

"Samalla kun sanomalehdet siirtyvät maksullisiin verkkosisältöihin, Yle toimii samoilla markkinoilla ilmaiseksi, veronmaksajien tukemana."

"Yle-veron alentaminen kannattaa ottaa harkintaan, tasapuolisen kilpailun takaamiseksi. Myös tilattavat sanomalehdet hoitavat tärkeää julkisen palvelun tiedonvälitystehtävää."

Keskisuomalainen muistuttaa, että Norja hakee eurooppalaisten kilpailuviranomaisten hyväksyntää kaiken digitaalisen uutis- ja ajankohtaismedian arvonlisäveron laskemiseksi 25 prosentista nollaan.

"Painetut lehdet on Norjassa vapautettu kokonaan arvonlisäverosta."

"Norjalaisministerien ehdotus digitaalisten mediasisältöjen arvonlisäveron laskemisesta nollaan osoittaa esimerkillistä halua puolustaa kotimaista mediaa suurten monikansallisten yhtiöiden, kuten Googlen, vallatessa mainosmarkkinoita yhä kiihtyvällä tahdilla."

"Suomessa yksityiseltä media-alalta on kadonnut neljässä vuodessa 2 000–3 000 työpaikkaa. Moni mediayhtiö on tehnyt alkuvuonna selvästi aiempaa heikompaa tulosta tai jopa tappiota."

"Myös Suomessa yhä useampi toimittaja työskentelee verovaroin toimivassa Ylessä."

"EU-maana Suomi ei toki voi tiputtaa arvonlisäveroa nollaan, mutta jo digisisältöjen arvonlisäveron laskeminen samalle tasolle paperilehtien ja kirjojen kanssa voisi luoda kasvua mediayrityksiin. Samalla eduskunta osoittaisi arvostavansa lehtien ja kirjojen yhteiskunnallista, sivistävää ja demokratiaa tukevaa tehtävää."

"Nyt kotimaisen median moniarvoisuus on vaakalaudalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat