Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n tappio syveni, itseruoskinnan määrä väheni

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.
Studio Kulmapöytä: Miksi Sipilä ei huolinut sinua, Antti Rinne?
Studio Kulmapöytä: Miksi Sipilä ei huolinut sinua, Antti Rinne?
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne uskoo, että Sdp:n kanssa keskusta olisi joutunut tekemään enemmän kompromisseja kuin kokoomuksen kanssa. HSTV:n Studio Kulmapöytä ohjelman juontavat HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari ja uutistuottaja Piia Elonen.

Vuoden 2007 eduskuntavaalien jättitappion jälkeen Sdp:ssä alkoi armoton itseruoskinta. Puolue nimitti Antti Kalliomäen "totuuskomission" analysoimaan vaalitappion syitä. Puheenjohtaja Eero Heinäluoma jätti paikkansa seuraavana vuonna.

Sdp menetti tuolloin kahdeksan eduskuntapaikkaa – eli paikoissa tappio oli yhtä suuri kuin nyt vuoden 2015 vaaleissa. Erona on kuitenkin se, että vuoden 2007 vaalitappion jälkeen Sdp:llä oli 45 kansanedustajaa. Nyt kansanedustajia on enää 34.

Vaikka Sdp sai nyt 100 000 ääntä vähemmän kuin vuonna 2007, itseruoskintaa ei ole juuri näkynyt. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi perjantaina HS:n Studio Kulmapöytä -haastattelussa, ettei hän näe tarvetta "totuuskomissiolle" vaalitappion syiden perkaamiseksi. Rinteen mukaan demareiden pitää sen sijaan lähteä koputtelemaan ihmisten kotien oville. Näin Sdp pääsee lähemmäksi ihmisten arkea.

Myös puoluesihteeri Reijo Paananen on puhunut ovien kolkuttelusta. Paanasen mukaan sosiaalidemokraattinen aate ei ole väljähtynyt, sillä "useiden tutkimusten mukaan" selvä enemmistö suomalaisista kannattaa demariarvoja.

Sdp:n johdon mukaan demareiden ongelmana ovat siis puolueorganisaation toimintatavat, ei demareiden ajama politiikka. Jos asia on näin yksinkertainen, ei voi kuin ihmetellä, miksei organisaatiolle ole sitten tehty mitään. Nostihan jo Antti Kalliomäen totuuskomissio esille järjestökoneiston ongelmat.

Sdp ei ole ongelmiensa kanssa yksin. Britanniassa työväenpuolue kärsi jättitappion viime viikolla, ja siellä on käynnistynyt syvä eksistentiaalinen pohdiskelu puolueen tulevaisuudesta. Miten työväenpuolue onnistuu puhuttelemaan suurta keskiluokkaa? Minkälaista talouspolitiikkaa vasemmistopuolueen tulisi ajaa, jotta se olisi uskottavaa?

Britannian entinen pääministeri Tony Blair ehti kehottaa Labouria siirtymään taas keskelle. Sinne, mihin Blair puolueen aikoinaan vei. Ja missä demaritkin olivat Paavo Lipposen aikaan. Silloin, kun demarit vielä voittivat vaaleja.

Demarit aikovat siis käydä kotiovellasi kertomassa, että sinunkin kannattaisi äänestää demareita – koska olet pohjimmiltasi demari. Ehkä demareiden kannattaisi silti vielä miettiä, mitä he haluavat kertoa oven avaavalle kansalaiselle. Esimerkiksi työelämän tai yhteiskunnan muuttumisesta. Tai siitä, miten demarit aikovat tähän muutokseen vastata.

Sdp joutuu säästämään yli miljoonan – miten käy Demokraatti-lehden?
Sdp joutuu säästämään yli miljoonan – miten käy Demokraatti-lehden?
Vaalitappion myötä Sdp:n saama puoluetuki kutistuu tänä vuonna miljoonalla eurolla. Säästötoimet voivat koskea myös puolueen äänekannattajaa Demokraatti-lehteä. HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Marko Junkkari marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden
toimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat