Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jugoslavia hajoaa yhä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kylmän sodan päättyminen sujui Euroopassa neljännesvuosisata sitten enimmäkseen rauhanomaisesti, kunnes Jugoslavia alkoi hajota vuonna 1991. Jugoslaviaan kuuluneessa Makedoniassa viikonloppuna leimahtanut väkivalta muistuttaa, ettei hajoaminen ole vieläkään kokonaan ohi.

Kyse ei ollut paluusta hajoamissotien aikaan vaan oire sotien jälkeensä jättämistä vaikeista ongelmista.

Jugoslavian hajoaminen käynnisti ensin kymmenpäiväisen sodan Sloveniassa kesä-heinäkuussa 1991, ja sen jälkeen erilliset sodat Kroatiassa ja Bosniassa. Viimeinen varsinainen sota käytiin Kosovon irtaantuessa Serbiasta vuonna 1999.

Sotien jälkeen Slovenia ja Kroatia ovat liittyneet sekä EU:n että Naton jäseniksi, mutta muualla kehitys on – osin pahasti – kesken.

Ainakin virallisen version mukaan Makedoniassa kyse oli yhteenotosta poliisivoimien ja Kosovosta tulleiden albaanien välillä. Väestöryhmien jännitteet ovat yhä todellisia niin Makedoniassa, Kosovossa kuin Bosniassakin, mutta enemmän kyse on jämähtäneestä kehityksestä, korruptiosta ja huonosta hallinnosta.

Entisen Jugoslavian alueella tehokkain uudistusten moottori on ollut näkymä yhdentymisestä muuhun Eurooppaan. Makedonian väkivalta oli muistus siitä, että tehtävä Balkanilla on kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat