Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovela Sipilä halusi kolmipyöräisen

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Eduskuntavaalien jälkeen hallituksen muodostamisen yhteydessä on käytetty erilaisia pyörävertauksia. Trendin aloitti perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini – kuinkas muutenkaan – tokaisemalla, että tällä kertaa hallituksessa ei tarvita apupyöriä. Kun hallituksen muodostamista yrittävä kokoonpano varmistui, jotkut sanoivat kokoomusta hallituksen kolmanneksi pyöräksi.

Jälkimmäisessä vertauksessa tuntuu ainakin toistaiseksi olevan jonkin verran perää. Hallituksen muodostaja, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä käytti aikaa ja vaivaa neuvotteluihin Soinin kanssa. Niissä rakennettiin luottamusta ja yhteisymmärrystä sekä hallituksen kivijalkaa. Mikä hyvänsä puolue sen kaksikon ulkopuolelta olisi ulkopuolinen.

Hallitusta siis muodostavat maalaisliiton perilliset ja kansallinen kokoomus.

Ironista kokoonpanossa on, että perinteinen "pappi ja kypärä" -puolue kokoomus saa vastata hallituksen liberaalista imagosta.

Melkein yhtä ironista on, että Smp:n perillinen perussuomalaiset saa käydä kokoonpanossa työväenpuolueesta. Siinä porukassa demareita kutsutaan sossuiksi.

Mitä kauemmin Sipilän valintaa pohtii, sitä ovelammalta se vaikuttaa, huolimatta ratkaisun yksinkertaisuudesta.

Hallitusta puuhaavassa kolmikossa kokoomus joutunee suuntautumaan oikealle erottuakseen keskustasta, halusi tai ei. Jos ei erotu, kokoomus jää keskustan taakse seuraavissakin vaaleissa.

Perussuomalaiset taas saavat pitää huolta "köyhän asiasta" erottuakseen – keskustasta.

Samaan aikaan keskusta voi huoleti ja perustellusti olla poliittisella kartalla siellä, mihin puolueen nimikin viittaa.

Politiikassa on vähän sama asia kuin šakissa tai jalkapallossa: joukkue, joka hallitsee keskikenttää, hallitsee koko peliä.

Sipilän mahdollista hallituskoalitiota voisi myös verrata lasten kolmipyöräiseen: etupyörä määrää ajosuunnan ja takapyörät pitävät huolta tasapainosta, ettei koko värkki keikahda.

Kunhan ei käy niin kuin yhdessä Carl Barksin legendaarisessa Aku Ankka -sarjakuvassa. Aku vastaa tietokilpailukysymykseen oikein ja saa valita palkinnoksi tynnyrillisen rahaa tai kolmipyöräisen. Tietovisasta sekaisin oleva Aku valitsee kolmipyöräisen ja lähtee ajamaan: "Katsokaa, osaan ajaa ilman päätä!"

 

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia, joka julkaisee myös Aku Ankka -lehteä.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat