Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soten uusi uhka on sitoutua yhteen malliin liian aikaisin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Meneillään olevista hallitusneuvotteluista tulee lähtömerkki aloittaa uudestaan viime kauden suurin kesken jäänyt hanke eli sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus.

Remontti on pahasti myöhässä. Viime hallituskaudella sote-uudistuksella yritettiin ensin ajaa eteenpäin kuntaliitoksia. Kun tämä osoittautui mahdottomaksi, hallitus- ja oppositiopuolueet sopivat yhdessä valmistelun pohjaksi sote-mallin.

Tarkemmassa valmistelussa malli kuitenkin lähti menemään vinoon ja osoittautui lopulta ristiriitaiseksi perustuslaissa määritellyn kuntalaisten itsehallinnon ja yhdenvertaisen kohtelun kanssa.

Nyt keskeiset virkamiehet ja muun muassa terveysalan yhtiöiden ja kuntien edustajat toivovat hartaasti, että kiireestä huolimatta hallitusneuvotteluissa ei linjattaisi vain yhtä sote-mallia, jonka pohjalta valmistelu potkaistaan liikkeelle.

Menneet kokemukset ovat opettaneet varovaisuutta ainakin sen suhteen, että perustuslaki voi nousta yllättäväksi kynnykseksi, jos valitun sote-mallin seuraukset eivät ole etukäteen tarkkaan tiedossa.

Edellinen malli kaatui kuntalaisten heikentyneiden vaikutusmahdollisuuksien lisäksi myös odotettavissa olleisiin roimiin kuntaveron korotuksiin useissa kunnissa.

Perustuslakivaliokunnan linjausten perusteella on realistista olettaa, että soten vaihtoehtoina on kolme mallia: kuntayhtymä, maakuntamalli tai koko vastuun siirtäminen valtiolle. Kun katsoo nyt neuvottelevia puolueita, maakuntamalli näyttää olevan vahvoilla.

Se tarkoittaisi, että soten järjestäminen eli kokonaisuuden valvominen olisi maakunnan vastuulla. Demokratiaan liittyvät perustuslailliset ongelmat voisi ratkaista niin, että maakunnalla olisi vaaleilla valitut päättäjät ja oikeus verottaa maakunnan asukkaita.

Tätäkään mallia ei pitäisi valita ilman kunnollista pohjatyötä, sillä mallin taloudellisia vaikutuksia ei ole juuri arvioitu. Yhtenä pelkona on, että maakuntavero johtaa kokonaisveroasteen nousuun.

Alustavat laskelmat kertovat (Kuntalehti 4/2015), että maakuntamallikin voi johtaa suuriin eroihin maakunnan eri kuntien kuntalaisten verorasituksessa. Sote-malliin pitäisi saada mukaan myös selvät kannusteet tuottaa palvelut entistä tehokkaammin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat