Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjojen arvostus syntyy jo kotona

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensiksi kannattaa kertoa hyvät uutiset. Joka kolmas suomalainen tarttuu tänäänkin kirjaan ja viettää sen parissa keskimäärin puoli tuntia. Käynti kirjastossa kuuluu monella jopa viikoittaiseen ohjelmaan. Lukutaito on Suomessa maailman huippua, ja suomalaiset käyttävät taitoaan ahkerasti.

Vuosituhannen vaihteessa suomalaiset löysivät jälleen yhden syyn olla ylpeitä yhteiskunnastaan, kun peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten osaamista mittaava OECD:n Pisa-tutkimus kertoi sekä tyttöjen että poikien olevan maailman parhaita lukijoita. Koska lukemisella on vahva yhteys loogiseen päättelyyn ja ongelmanratkaisuun, oli hyvä syy odottaa jatkossa menestystä sekä yksilöille että koko kansakunnalle.

Hyvä taso ei kuitenkaan säily automaattisesti. Vaikka suomalaiset ovat edelleen Pisa-vertailuissa lähimpänä kärkeä oleva läntinen maa, tulos on heikentynyt huolestuttavasti. Kolme vuotta sitten sijoitus oli kuudes viiden Aasian maan tai alueen jälkeen, mutta pian esimerkiksi etelänaapurimme Viro saattaa ohittaa Suomen.

Suomalaisten 15-vuotiaiden lukutaitopisteet ovat laskeneet vertailumaista kolmanneksi nopeimmin. Erityisesti poikien lukutaito on rapautumassa. Ero tyttöjen ja poikien välillä on suurempi kuin muissa OECD-maissa ja kasvaa edelleen.

Muutosta selittää osittain lukuhalujen väheneminen. Lukukeskuksen tietojen mukaan suomalaisten muihin kehittyneisiin maihin verrattuna huono motivaatio näkyy jo alakoulussa, eikä tilanne parane ylemmillä luokilla. Ikävä kehitys alkaa tuoreimpien tietojen mukaan heijastua myös aikuisväestön taitoja mittaavien tutkimusten tuloksiin.

Pisa-tutkimukset kertovat tilanteesta peruskoulun ylimmällä luokalla. Sen jälkeen huomattava osa ikäluokasta jatkaa opintojaan lukiossa, jonka pitäisi kasvattaa yleissivistystä ja antaa valmiuksia vaativiin jatko-opintoihin. Siksi ei ole ihme, että tekeillä oleva lukion äidinkielen opetussuunnitelma on herättänyt laajan keskustelun, joka on näkynyt myös HS:n mielipidesivuilla.

Erityistä huomiota on herättänyt pelko, että vastedes olisi mahdollista selvitä oppiaineesta, jonka nimi on virallisesti äidinkieli ja kirjallisuus, lukematta yhtään kokonaista kaunokirjallista teosta. Kyse on eräänlaisesta normien purkamisesta. Kouluille ja opettajille annetaan vapauksia päättää opetuksen sisällöstä. Riippuu siis viime kädessä opettajasta, joutuuko lukiolainen lukemaan jonkin kirjan kannesta kanteen.

Keskustelu opetussuunnitelmista on tärkeä ja nyt oikea aika vaikuttaa, mutta asiassa on sama piirre kuin monessa muussakin koulukeskustelussa. Opettajien toivotaan häivyttävän monia sellaisia ilmiöitä, joiden juuret ovat koulun seinien ulkopuolella.

Suomeen on jostain syystä päässyt vakiintumaan käsitys, että yhteiskunnan digitalisoituminen vähentäisi tarvetta hahmottaa laajoja kokonaisuuksia tekstien avulla. Kun apuvälineet kehittyvät ja tekniset esteet poistuvat, ajattelun peruskunnolla ei enää uskotakaan olevan suurta merkitystä. Lyhytjännitteisyys on muuttunut lähes tavoiteltavaksi asiaksi.

Asenne näkyy niin perheiden arjessa kuin ylätason kilpailukykypuheessakin. Huomio kiinnittyy välineellisiin taitoihin ja tekniikkaan, vaikka perustana pitäisi olla ihmisen kyky itsensä kehittämiseen, vaativaan ajatteluun ja hyvään itsensä ilmaisemiseen. Jos sille ei löydy tukea perheestä ja muusta yhteiskunnasta, kouluopetuskaan ei pysty paikkaamaan syntynyttä aukkoa.

Lukutaidossa ja lukemisen arvostamisessa on kyse myös tasa-arvosta. Tyttöjen ja poikien erot alkavat syntyä jo hyvin varhain. Kyse ei ole sukupuolten luontaisista eroista vaan suomalaisen yhteiskunnan erityispiirteestä, josta pitäisi päästä eroon. Muuten seurauksena on pysyvä henkinen kestävyysvaje.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat