Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkeja tulisi hyödyntää sote-uudistusta tehtäessä

Pääkirjoitus
 
Kirsi Kvarnström ja Marja Ritala

Tiheää apteekkiverkkoa hyväksi käyttäen voidaan turvata perusterveydenhuollon lähipalvelut koko maassa.

Apteekki on siitä harvinainen terveyspalvelu, että apteekeissa terveydenhuollon ammattilaisen puheille pääsee saman tien, aikaa varaamatta. Apteekit ovat myös ylivoimaisesti käytetyin terveyspalvelu. Asiakaskäyntejä on vuodessa noin 60 miljoonaa.

Suomen apteekkijärjestelmä, jossa apteekeille on määrätty sijaintialueet ja jossa viranomainen päättää apteekkiluvista, on pitänyt huolen siitä, että apteekkeja on myös syrjäseuduilla.

Apteekkien merkitys terveysneuvonnassa on viime vuosina lisääntynyt, kun perusterveydenhuollon palveluiden saatavuus on heikentynyt. Apteekeista kysytään neuvoja yhä vakavampiin terveysongelmiin ja ohjeita siihen, mitä kannattaisi tehdä, kun lääkäriin ei pääse. Apteekkien neuvonta säästää kustannuksia muualta terveydenhuollosta, kun asiakkaan vaiva hoituu apteekin ohjein ja itsehoitotuottein, eikä lääkemääräystä tai lääkärikäyntiä tarvita.

Suomen tiheä apteekkiverkosto tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden hyödyntää apteekkeja laajemminkin terveyspalveluita uudistettaessa.

Apteekkitoiminnan kehittämistä viime vuonna pohtinut työryhmä arvioi, että apteekkien toteuttamilla kausi-influenssarokotuksilla voitaisiin parantaa Suomen alhaista rokotuskattavuutta ja helpottaa rokotuksen saantia rokotuksen laadusta ja rokotusturvallisuudesta tinkimättä. Useissa muissa maissa rokotukset apteekeissa ovat jo arkipäivää.

Apteekkien terveyspisteet, joissa tarjotaan sairaanhoitajan palveluita – pieniä hoitotoimenpiteitä, hoidon seurantaa, mittauksia ja rokotuksia – voisivat olla yksi keino säilyttää edes osa perusterveydenhuollon palveluista lähipalveluina syrjäseuduillakin. Samalla turvattaisiin apteekkipalveluiden säilymistä. Toistaiseksi apteekin terveyspiste on perustettu vasta muutamien apteekkien yhteyteen.

Täysin päinvastainen vaikutus olisi itsehoitolääkkeiden myynnin sallimisella päivittäistavarakaupoissa. Säännöllisin väliajoin aiheesta käytävässä keskustelussa unohtuu helposti, että lääkitysturvallisuuden lisäksi kyse on myös apteekkipalveluiden säilymisestä syrjäseuduilla.

Jos merkittävä osa itsehoitolääkkeiden myynnistä siirtyisi pois apteekeista, apteekkiverkosto harvenisi. Silloin reseptilääkkeiden, monien itsehoitolääkkeiden ja muiden apteekkituotteiden sekä terveysneuvonnan saatavuus huononisi etenkin syrjäseuduilla. Pienellä paikkakunnalla täyden palvelun apteekki turvaa lähistöllä toimivan kaupan toimintaedellytyksiä paljon paremmin kuin muutama itsehoitolääke kaupan hyllyllä.

Keskustelussa unohtuu myös se, että turvallisinkaan itsehoitolääke ei takaa oikeaa ja turvallista hoitoa. Jos asiakas ostaa vaivaansa itsehoitotuotteen ilman apteekin apua, arvioimatta jää, onko asiakkaan valitsema tuote ylipäätään oikea tai paras vaihtoehto. Vai olisiko lääkkeetön hoito tai kenties lääkäriin meno paras ratkaisu? Esimerkiksi polte rinnassa voi johtua närästyksestä tai sydänvaivoista.

Apteekkien palveluita voidaan hyödyntää nykyistä enemmän lääkehoitojen onnistumisen varmistamisessa ja lääkitysten tarkistuksissa. Esimerkiksi lääkkeiden annospussipalvelua käyttää vasta 30 000–40 000 avohoidon potilasta, vaikka tästä apteekkipalvelusta voisi hyötyä moninkertainen määrä.

Palvelussa kokonaislääkitys tarkistetaan ja lääkkeet jaellaan annospusseihin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Palveluun kuuluvasta ajantasaisesta lääkityskortista selviää koko lääkitys yhdellä silmäyksellä.

Apteekkien tarjoamien lääkityksen tarkistus- ja arviointipalvelujen tarve ja hyödyt ovat kiistattomat, mutta palveluille ei tahdo löytyä maksajia. Ei vaikka vuodepotilas nousisi lääkityksen tarkistuksen jälkeen jalkeille ja pärjäisi kalliin laitoshoidon sijasta kotihoidossa, niin kuin parhaimmillaan käy.

Apteekit olisi syytä ottaa mukaan, kun tuleva hallitus lähtee viemään sote-uudistusta eteenpäin. Tiheää apteekkiverkostoa ja apteekkien korkeasti koulutettua henkilökuntaa hyödyntämällä voitaisiin löytää aivan uusia ratkaisuja perusterveydenhuollon lähipalveluiden turvaamiseen koko maassa.

Kirsi Kvarnström ja Marja Ritala
Kvarnström on Suomen farmasialiiton puheenjohtaja ja Ritala Suomen apteekkariliiton puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat