Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusohjelma näkyy maailmalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen tulevaisuuden visio on hallitusneuvottelija Juha Sipilän (kesk) mukaan "uudistuva, välittävä ja turvallinen yhteiskunta, jossa vallitsee luottamus". Lämminhenkisiä sanoja viljelevän vision lisäksi valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa julkistettiin keskiviikkona nippu poliittisia linjauksia hallitusneuvottelujen ensimmäisen vaiheen päätteeksi. Linjaukset ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maahanmuutosta ja EU-politiikasta heijastivat kylmiä ja usein ankeita tosiasioita Suomen ympäristössä ja Euroopassa laajemmin.

Uuden hallitusohjelman kansainvälisillä osioilla on laajempi lukijakunta kuin Suomen hallitusohjelmilla yleensä on, vaikka Suomi ei kuulu Euroopan suurimpien ja vaikutusvaltaisimpien maiden ryhmään.

Linjauksista haetaan sekä Suomessa että ulkomailla ensimmäiseksi merkkejä perussuomalaisten vaikutuksesta tulevan hallituksen toimintaan.

Perussuomalaisten mukaantulo hallitusneuvotteluihin ei kiinnosta ainoastaan Suomessa. Se herättää huomiota myös useissa Euroopan maissa, joihin on noussut kirjava kokoelma populistisia, nationalistisia, EU-kriittisiä ja maahanmuuttokriittisiä puolueita. Keskustan johtamissa kolmen puolueen hallitusneuvotteluissa perussuomalaisilla on vahva asema kokoomuksen rinnalla.

Julistetuista linjauksista löytyy vaivatta perussuomalaisten sormenjälkiä, mikä ei ole yllättävää kolmen puolueen hallitusneuvotteluissa. Linjaukset eivät kuitenkaan näytä tekevän Suomen kansainvälisiin suhteisiin sellaisia käänteitä, joita perussuomalaisten EU:n integraatiota tai maahanmuuttoa koskevien kannanottojen perusteella olisi ehkä voinut odottaa. Työryhmien linjausten hallitseva piirre on ennen kaikkea jatkuvuus.

Sävyerot näkyivät ja kuuluivat, kun Timo Soini (ps) puhui Smolnassa kiintiöpakolaisten määrän pitämisestä nykyisellään. Työryhmälinjauksen mukaan "määrä pidetään ainakin viime vuosien tasolla".

Suomen kanta EU:ssa keskiviikkona esitettyyn uuteen vastuunjakoon turvapaikkojen myöntämisessä olisi kielteinen perussuomalaisista riippumatta. Sen sijaan päätös laatia riippumaton selvitys maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista lienee lähtöisin perussuomalaisista. Tosin selvitys koskee myös myönteisiä vaikutuksia.

EU-politiikan linjauksissa ei oteta sellaista takapakkia taloudellisessa integraatiossa kuin jopa Sipilän omassa alkuperäisessä taustapaperissa ehdotettiin.

Toinen syy siihen, että kiinnostus Suomen hallitusohjelmaa kohtaan on kasvanut, on poliittinen ja sotilaallinen jännitys Pohjois-Euroopassa.

Linjauksissa jännitteet näkyvät turvallisuus- ja puolustuspolitiikan korkeana profiilina kansainvälisen yhteistyön ja YK-politiikan rinnalla.

Vuosittaisia puolustusmäärärahoja korotetaan 150 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä, kuten eduskunnassa on esitetty. Lisäksi uusi hallitus valmistelee sekä Ilmavoimien uusien hävittäjien että Merivoimien alusten hankintaa.

Suunta länteen on selvä, mutta silti puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa kutsutaan kainosti "laaja-alaiseksi transatlanttiseksi yhteistyöksi".

Linjauksessa ei mainita Ruotsin ja Suomen aiempaa päätöstä mahdollisesta puolustusyhteistyöstä myös kriisiaikoina, vaan puhutaan yhteistyön "syventämisestä".

Linjauksessa palataan ilmoitukseen, jonka mukaan Suomi "ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä".

Vaikeaksi muodostui päätös tällä vaalikaudella tehtävästä Nato-selvityksestä. Pitkän muokkaamisen tuloksena selvitystä ei tehdä aivan erillisenä eikä myöskään osana turvallisuuspoliittista selontekoa vaan seloteon "valmistelun yhteydessä". Pääasia on, että selvitys tehdään. Se on tärkeää Suomen ilmoittaman Nato-kannan uskottavuudelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat