Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiukat säännöt sopivat, kunhan niitä sovelletaan muihin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Säännöt tuntuvat oikeudenmukaisilta, kunnes joutuu niiden soveltamisen kohteeksi.

Suomen suhtautuminen EU:n ja euroalueen taloussääntöihin on unionijäsenyyden aikana vaihdellut. Kun Saksa ja Ranska eivät pysyneet vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimuksissa, Suomi antoi vuonna 2005 tukensa sille, että euroalueen suurmaat saivat luvan poiketa vajerajoista ilman seurauksia. Taisipa joku yhtyä EU-komission entisen puheenjohtajan Romano Prodin näkemykseen, jonka mukaan ehdottomuuksia lateleva sopimus on "typerä".

Kun euroalue eteni finanssikriisin kautta velkakriisiin, Suomen kanta kuriin ja sääntöihin muuttui. Suomi oli oppimestarina nuhtelemassa kriisimaita, jotka eivät olleet pysyneet kurissa, nuhteessa tai sopimusten ehdottomissa säännöissä – jotka eivät enää olleetkaan typeriä.

Nyt on Suomen vuoro olla nuhdeltuna. EU-komissio antoi odotetusti keskiviikkona Suomelle varoituksen siitä, että maa ei pysy julkista taloutta ja rakenteellista alijäämää koskevissa raameissa. Suomi viestitti jo etukäteen komissiolle, että säännöistä poikkeamiseen on hyviä ja perusteltuja syitä – on huono suhdanne painamassa julkisen talouden tilaa ja talouden rakennemuutos kierouttamassa rakenteellisen alijäämän käyrää. Suomella oli tarjota hyvää ja sopivasti jääviä asiantuntemusta komissiolle: sen jäsen on entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok).

Kun komissiossa pohditaan, mitä rikkomuksista seuraa, ratkaisut eivät ole koskaan automaattisia ja mallit "typeriä". Tämä pelasti Suomen tällä kertaa. EU on käyttänyt harkintaa muidenkin kanssa: esimerkiksi Ranska on saanut – vaikka sitä ei komissio myönnäkään – ison ja hankalan maan korjauskertoimet. Ne ovat johtaneet siihen, että EU on jäänyt odottelemaan, josko Pariisi katsoisi hyväksi totella.

Nyt komissio jää odottelemaan, aikooko pieneen ja kuuliaiseen maahan rakenteilla oleva hallitus tehdä jotain vajeelle.

Komission valvonta ja nuhteet on liian helppo tyrmätä yleisen EU-kriittisyyden nimissä. Brysseliläistä sanansaattajaa on mukava ammuskella. Todellisuudessa EU puuttuu syystä Suomen ongelmiin.

Vaje kutistuu kivuttomasti, jos talouskasvuun saadaan vauhtia. Sitä mannaa ei Suomelle sada taivaalta. Uuden hallituksen on tehtävä isot päätökset heti työnsä alussa ja uskottavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat