Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Havaintoja ikänäöstä

Pääkirjoitus
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Nuorena kevät humahti päälle äkkiarvaamatta. Valtava vehreys joko hullaannutti tai musersi, välillä molempia yhtä aikaa.

Vanhempana kevät tekee erilaisen vaikutuksen. Arvelen syyksi ikänäköä.

Ikänäköinen odottaa kevään ensi merkkejä ahnaasti ja tajuaa vihjeet ja vivahteet. Hän huomaa kaikkein hennoimman viherryksen aavistuksen ja panee merkille asteittaisen lehtivihreän yltymisen valtavaksi klorofyllisinfoniaksi. Juhannuksen maissa väri on jo niin syvä ja ylitsevuotava, että rintaa puristaa.

Sitten päivä alkaakin taas lyhentyä.

Tiettyyn pisteeseen asti ihmisen näköaistia ohjaa lähinnä hormonitoiminta. Vihreän eri sävyjen tarkkailu jää kakkoseksi, kun kaiken huomion vievät mehevämmät kohteet.

Kunnes eräänä päivänä hormonimyrsky laantuu. Silloin aktivoituu puutarhageeni. Sen vaikutus tuntuu vahvimmillaan juuri näihin aikoihin, helatorstain maissa. Tätä pyhäähän vietettiin jo pakanuuden aikana suurena kevään juhlana.

Kaikki on vielä mahdollista, huutaa oma pieni maatilkku tai parvekkeen nurkka. Vielä vallitsee avara selkeys: pieni ihminen voi hetken kuvitella, että hänen kylvöksensä ja istutuksensa etenevät suunnitelmien mukaan. Sitä ne eivät tietenkään tee, mutta jo muutaman kerran asialla ollut ikänäköinen osaa suhtautua tähän tyynesti. Jo suunnittelu itsessään on suuri nautinto, hän tietää.

Ikänäköön liittyy myös toinen ominaisuus, esinekarsastus. Se voi oirehtia varhemminkin, lapsiperheissä.

Tavaraa vain tuntuu yhtäkkiä olevan joka paikassa aivan liikaa.

Alkaa vimmattu selkeyttäminen.

Osa pystyy tähän omin voimin ja huomaa eräänä päivänä, että harva asia elämässä tuottaa yhtä suurta tyyneyttä kuin tieto tiukassa järjestyksessä olevasta liinavaatekaapista tai työkalupakista.

Jos kunto tai henkinen kantti ei riitä tavaramassojen eliminointiin, apuun voi nykyään hälyttää ammattijärjestäjän (alkujaan "Professional Organizer").

Kas, hullu maailma tuottaa turhia tavaroita sen minkä ehtii. Myöhemmin samojen tavaroiden ostajat maksavat erikseen ammattilaisille siitä, että enimmät hävitetään. Ikiliikkuja on keksitty.

Jin ja jang, toteaa ikänäköinen, upottaa kätensä multaan ja tuntee olevansa osa jotain suurempaa suunnitelmaa.

Koivussa lehti on onneksi vielä hennon vihreä – ja mustasta mullasta punkevan raparperin hahmossa on annos riettautta.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen
toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat