Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen muodostaja Sipilä olisi voinut kysyä vinkkejä Nokialta

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat hahmottelivat Suomelle sopivia EU-linjauksia. Työn tavoite oli löytää yhteinen sävel tulevalle hallituspohjalle. Tavoitteen olisi voinut asettaa toisinkin – ja päätyä samaan.

Hallituksen muodostajalle Juha Sipilälle (kesk) olisi ollut tarjolla vinkkejä toiselta insinööriltä, Nokian pääjohtajalta Rajeev Surilta.

Insinöörien ajattelussa on paljon yhtenevää. He puhuvat prosesseista ja strategioista. He etenevät sujuvasti kytkentäkaavioita pitkin eteen- ja taaksepäin. Ja yritysjohtajuudestahan Sipilä tuo hallitukseen oppia.

Suri kertoo (Talouselämä 8. 5.), että Nokia suunnittelee tekemisiään strategiaprosessissa, jota kutsutaan Nokiassa nimellä "Future back". Tapa tunnetaan yleisemmin nimellä "Backcasting".

Ensiksi kuvitellaan etäinen tulevaisuus ja pohditaan, millaista tekniikkaa silloin käytetään ja mitä kuluttaja toivoo. Sitten peruutellaan kohti nykyisyyttä. Näin syntyvä portaikko auttaa hahmottamaan, miten ja milloin yhtiön tulee valmistautua kuhunkin askelmaan.

Helppo homma – jos arvaa oikein tulevaisuuden ja näkee tulevat tekniikan kehityksen äkkikäänteet.

Eurooppa-linja on yksi tulevan hallituksen tärkeistä strategisista ohjelmista. Perinteisesti Suomessa EU-politiikkaa on hahmotettu askelma kerrallaan. On katsottu, mitä unionin ohjelmaan nousee ensi viikolla tai vaikkapa loppuvuonna ja etsitty sopivinta tapaa toimia.

Jos EU-politiikkaan soveltaisi "backcasting"-mallia, se tarkoittaisi, että nyt kuviteltaisiin, millainen Eurooppa ja EU ovat vaalikauden lopulla. Sitten palattaisiin askelma kerrallaan nykyhetkeen ja alettaisiin valmistautua kiipeämiseen.

Ei se ole sen vaikeampaa kuin nähdä, miten pilvipalvelut toimivat vuonna 2025.

Jos tällaista strategista prosessia rakentaisi EU-linjan tarpeisiin, ensiksi pitäisi löytää linjan kannalta tärkeimmät tekijät tulevaisuudesta. Unionille ne ovat Venäjä, talous ja jäsenmaiden poliittiset murrokset.

Poliittistaloudellinen ennuste vuodelle 2019 voisi mennä näin.

Venäjän aggressiivinen ulkopolitiikka ja vastakkainasettelu lännen kanssa jatkuu. Itä-Ukrainan tilanne on jäätynyt, eivätkä taloussuhteet Venäjän kanssa ole elpyneet. Yhdysvaltain läsnäolo EU:n itäisimmissä maissa on vahvistunut. Eurooppa nojautuu yhä voimakkaammin Natoon.

Talous on alkanut hiljalleen kasvaa, mutta Eurooppa on jäänyt jälkeen Aasiasta ja Yhdysvalloista. Suomi on kasvukisan jälkijoukoissa.

Euro on olemassa. Uusia maita ei ole romahtanut kriisiin. Kymmenen vuoden takaisen romahduksen jälkeen kriisimaat ovat omillaan. Poikkeuksena on Kreikka, joka elää tukipaketeilla tai on euron maksukyvytön jäsen.

Sisäiset talouskriisit ovat korvautuneet kriiseillä EU:n ulkorajoilla. Venäjän talous on heikko, ja Ukraina on läntisen tuen varassa. Siirtolaisia virtaa edelleen Välimeren yli.

Britannian konservatiivihallitus on saanut väännettyä EU:lta myönnytyksiä Britannialle. Pääministeri David Cameron on todennut ne riittäviksi ja asettunut tukemaan EU-jäsenyyttä. Kansanäänestyksellä maa on päättänyt pysyä unionissa.

Ranskan presidentinvaaleissa vuonna 2017 äärioikeiston Front National on saanut ehdokkaansa toiselle kierrokselle kansallismielisin ja EU-vastaisin teemoin. Ehdokas ei tule valituksi, mutta tarjotut näkemykset saavat kannatusta.

Oikeistoon tai keskustaoikeistoon sijoittuvat puolueet ovat vahvoilla.

"Backcasting" kehottaisi valmistautumaan unioniin, joka on henkisesti toisenlainen kuin se, johon Suomi vuonna 1995 liittyi. Tuolloin painettiin kaasua, tulevaisuudessa jarrua.

Talouden saumoissa EU:n ideologinen liima on löyhtynyt. Perussopimuksia ei ole avattu, mutta jäsenvaltiot ovat tiukentaneet otetta omasta talouspoliittisesta päätäntävallastaan kansallismielisen ajattelun vahvistuessa ja talouskriisin liennyttyä. Pankkiunioni on syntynyt ja markkinakuri kasvanut.

Jos prosessikakkaran ulkokehälle sijoittaa tällaisen tulevaisuuden EU:n, sisäkehiä joutuu asettelemaan sellaiseen järjestykseen, että Suomen vanha, komission roolia korostava ja ytimiin pyrkivä EU-linja muuttuu. Tulevan hallituspohjan mielenmaisema voi olla tähän tulevaisuuden maisemaan ihan sopiva.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat