Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian EU-tulevaisuuden näkymät voivat olla valoisatkin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Arviot Britannian tulevaisuudesta Euroopan unionissa ovat heittelehtineet laidasta laitaan viime viikon torstaina järjestettyjen parlamenttivaalien jälkeen. Ennustukset Britannian erosta EU:sta voimistuivat heti, kun tuloslaskenta osoitti David Cameronin johtamalle konservatiivipuolueelle ehdotonta enemmistöä uuteen parlamenttiin. Ennusteet voivat osoittautua yhtä epätarkoiksi kuin ennen vaaleja tehdyt mielipidekyselyt, joissa konservatiivit olivat kaukana enemmistöstä.

Runsaan viikon kuluessa Britanniassa ja Manner-Euroopassa sävy on muuttunut niin, että konservatiivien vaalivoitto nähdään jopa mahdollisuutena selkiinnyttää ja vahvistaa Britannian asemaa EU:n keskeisenä jäsenmaana. Arvioiden sävy ehtii vielä heittelehtiä moneen otteeseen, mutta toiveikkaammalle näkemykselle on perusteita.

Vaalivoitto teki selväksi, että Cameronin uusi hallitus neuvottelee ensin EU:n kanssa Britannian vaatimista muutoksista jäsenyytensä ehtoihin ja järjestää vuoden 2017 loppuun mennessä kansanäänestyksen, jossa vaihtoehtoina ovat selvä kyllä tai ei EU-jäsenyydelle. Uhkakuvana on se, että Britannia vaatii EU:n perussopimuksiin muutoksia, joihin muut jäsenmaat eivät suostu, ja britit sanovat kansanäänestyksessä ei EU:lle.

Neuvotteluasemia ryhdyttiin pohjustamaan molemmilla puolilla Kanaalia heti vaalien jälkeen. On tullut nopeasti selväksi, että neuvotteluvaraa on. Lisäksi yksikään hallitus ei toivo Britannian eroa.

Avaimia etenemiselle ovat sellaiset tavoitteet, jotka eivät välittömästi edellytä muutoksia kaikissa EU-maissa vahvistettuihin yhteisiin sopimuksiin. Lisäksi kansanäänestys voidaan järjestää heti, kun Cameron voi uskottavasti sanoa saaneensa läpi Britannian vaatimuksia. Tähän suuntaan on viitannut euroskeptikkona tunnettu ulkoministeri Philip Hammond. Perjantain Financial Timesin mukaan hän korostaa, että tärkeimpiä ovat tulokset eivätkä sopimusmuutokset. Hammond arvioi, että äänestys voidaan järjestää jo ennen vuoden 2016 loppua.

Esimerkki mahdollisesta joustosta on se, että brittihallitus keskittyy nyt vaatimaan rajoituksia muiden maiden EU-kansalaisten sosiaalietuuksille Britanniassa eikä suoria rajoituksia ihmisten vapaalle liikkumiselle EU:ssa. Etuuksien rajoittaminen ei edellyttäisi sopimusmuutoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat