Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan pakolaisongelmaan ei ole nopeita ratkaisuja

Pääkirjoitus
 
Urmas Paet

Pakolaisten määrän lisääntyessä EU:n on pidettävä kiinni perusarvoistaan, ihmisoikeuksien ja elämän kunnioittamisesta.

Valitettavasti vaaditaan usein tragedia ennen kuin pitkään kehittynyt ja kasvanut ongelma otetaan vakavasti.

Monet länsimaiset johtajat vähättelivät Venäjän toimia Ukrainassa, kunnes Malaysia Airlinesin lentokone ammuttiin alas heinäkuussa 2014. Samalla tavoin Euroopan johtajat heräsivät yhä kasvavaan pakolaisongelmaan vasta, kun 700 Eurooppaan pyrkinyttä pakolaista hukkui Välimerellä nyt huhtikuussa.

Pakolaisongelmaan ei ole helppoja tai nopeita ratkaisuja. Siksi moni kaukana Välimerestä sijaitseva EU-maa on yrittänyt vältellä ongelmaan puuttumista. Tämä on herättänyt oikeutetusti kritiikkiä ja kysymyksiä siitä, miksi EU ei ole tukenut tarpeeksi niitä Etelä-Euroopan maita, joihin pakolaisvirrat suuntautuvat.

Suurin syy pakolaismäärän lisääntymiseen ovat viime vuosina Euroopan lähellä puhjenneet väkivaltaisuudet. Miljoonat konfliktialueilta pakenevat ihmiset eivät etsi parempaa elintasoa: he pakenevat pelastaakseen henkensä.

Pakolaisongelman ratkaiseminen vaatisi väkivallan ja konfliktien lopettamista pakolaisten lähtömaissa. Tähän ei kuitenkaan ole pystytty, konfliktien määrä on vain lisääntynyt.

EU:ssa on jopa ehdotettu, että salakuljettajien veneitä tuhottaisiin ennen kuin ne lähtevät viemään pakolaisia Välimeren yli.

Mitä jos Ruotsi olisi vuonna 1944 vakavissaan pohtinut laivojen tuhoamista Viron rannikolla estääkseen ihmisten pakenemisen maasta? Se on kammottava ajatus.

Miten voisimme auttaa pakolaisia selviytymään ja palaamaan turvallisesti kotimaihinsa konfliktien loputtua?

Ensimmäiseksi tulisi rakentaa uusia pakolaisleirejä pakolaisten lähtömaita lähimpinä oleville turvallisille alueille. Leireillä tulisi olla riittävät voimavarat – siis muun muassa kouluja. YK arvioi, että 85 prosenttia syyrialaisista pakolaisleireistä on nyt puutteellisesti varusteltuja: esimerkiksi ruoan saaminen ja muiden elämän perusedellytysten täyttyminen on epävarmaa.

Pakolaisongelmasta saattaa tulla Euroopan suurin ongelma. Jo nyt vastakkain ovat eurooppalaiset arvot – ihmisoikeuksien ja ihmiselämän kunnioitus – sekä väsymys pakolaisongelmaan ja suvaitsemattomuuden lisääntyminen. Ehdotus laivojen tuhoamisesta kertoo ylimielisyydestä. Hämmennys ja pessimistinen suhtautuminen ongelmaan ovat yleistyneet Euroopassa.

Pakolaisten määrän jatkuva lisääntyminen on johtanut tilanteeseen, jossa vapaa liikkuvuus eli Schengen-järjestelmä on uhattuna. Italia on uhannut lähettää pakolaisia muualle Eurooppaan, ja Ranska on varoittanut saattavansa jälleen aloittaa rajatarkastukset.

Yhtä lailla vapaata liikkuvuutta Schengen-alueella voisi vastustaa vedoten terrorismiin tai laittomaan siirtolaisuuteen.

Schengen-alueen lakkauttaminen olisi kuitenkin isku vasten eurooppalaista yhtenäisyyden ideaa. Se haittaisi myös eurooppalaisten vapauksien toteutumista käytännössä.

Keskustelu pakolaisongelmasta on ollut yksinkertaistavaa. Tämä on vahvistanut erilaisten populististen liikkeiden ja ääriryhmien ulkomaalaisvastaisia ja Euroopan yhtenäisyyttä vastustavia äänenpainoja.

Millä tavoin EU voisi helpottaa ongelmaa ja samalla säilyttää olennaiset ydinarvonsa?

Unionin tulisi edistää diplomatian keinoin rauhan saavuttamista Euroopassa – Ukrainassa – ja Euroopan lähialueilla. Syyrian sisällissodan loppuminen ja Isisin pysäyttäminen vähentäisivät pakolaisten määrää huomattavasti.

On myös tarpeen nopeasti ja selvästi vahvistaa Euroopan unionin rajaviranomaista Frontexia sekä panostaa nykyistä enemmän partiointiin ja pelastustoimintaan Välimerellä.

Lisäksi on voitava siirtää pakolaisia pois suurimman taakan kantavista maista ja sijoittaa heitä niihin EU-maihin, jotka suostuvat ottamaan pakolaisia vastaan. Vapaaehtoisuus on tähän juuri nyt ainoa realistinen vaihtoehto.

Apua ongelman ratkaisuun voidaan saada myös EU:n budjettivaroista.

Lisäksi EU:n ja Turkin on löydettävä ratkaisu Turkissa olevien pakolaisten tilanteeseen.

Urmas Paet
Kirjoittaja on europarlamentaarikko (Alde)
ja Viron entinen ulkoministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat