Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Insinööri Sipilän karisma saattaa pian karista

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän määrätietoista tapaa hoitaa hallituksen muodostamista on nyt muutaman viikon ajan hämmästelty insinööriosaamisen näytöksenä. Prosessi- ja vuokaaviot aikatauluttavat toimintaa, ja kaikki osalliset ovat kehuneet, että homma toimii.

Ennen vaaleja kokoomuslaiset toistelivat pääministeri Alexander Stubbin johdolla, että "politiikka on rikki". Nyt Sipilän otteista on syntynyt kuva, että kun politiikassa on vaikeata, pelastukseksi tarvitaan insinöörin järjestelmällisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä.

Insinööri on harvinaisuus pääministerinä (HS 11. 5.), mutta itse asiassa insinööri on harvinaisuus ylipäätään ministerinä. Politiikan lähihistoriasta heidät voi laskea jokseenkin yhden käden sormilla. Harvalukuisesta joukosta selvästi muistettavin hahmo on Iiro Viinanen (kok).

Viinasesta tuli Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen (1991–1995) valtiovarainministeri hieman samanlaisessa tilanteessa kuin Suomi on nyt: maa oli syöksymässä tai syöksynyt lamaan, edessä oli devalvaatio, isot leikkaukset julkiseen talouteen, työttömyyttä, konkursseja sekä itkua ja hammasten kiristystä useiksi vuosiksi.

Viinasesta tuli leikkausten syntipukki ja politiikan sylkykuppi, mutta se ei estänyt häntä lähtemästä samaan tehtävään vielä Paavo Lipposen (sd) ensimmäiseen hallitukseen vuonna 1995. Toisten silmissä Viinanen olikin suoraselkäinen ja -suinen toimen mies, joka hoiti ankeuttajan työnsä insinöörin jämptiydellä ja ylpeydellä.

Sipilää ja Viinasta yhdistää paitsi koulutus myös yrittäjä- ja yritysjohtajatausta. Mutta myös eroja on, merkittäviäkin – muun muassa se, että Sipilä on huomattavasti Viinasta varakkaampi.

Leppoisan oloinen Sipilä on puoluejohtajaksi nyt harvinaisen laajasti hyväksytty, jopa yli puoluerajojen.

Kansan silmissä suosioon vaikuttanee se, että Sipilä on todistetusti myös käsistään kätevä, ei vain teoriaherra.

Viinanen ei aikoinaan tullut ainakaan tunnetuksi mistään erityisistä kädentaidoista, joskaan ei turhasta teoreettisuudestakaan. Sipilä taas ajelee värkkäämällään häkäpönttöautolla, nikkaroi kotiverstaassaan kuuluja kakkaroitaan ja osaa nykyaikaisesti myös tulostaa ne omalla 3D-printterillään.

Sipilälle saattaa kuitenkin käydä niin, että insinöörin karisma karisee, jahka syntymässä oleva hallitus pääsee kaavailemallaan leikkausten tiellä tositoimiin. Silloin Sipiläkin saa ehkä kokea, millaista on olla ankeuttaja.

Kimmo Pietinen kimmo.pietinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat