Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet yritykset ovat Sipilän suosiossa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaikka hallituksen muodostajan Juha Sipilän (kesk) ajama hanke yhteiskuntasopimuksesta karahti kiville, sopimukseen tarjotut asiat todennäköisesti tulevat vielä tämän hallituskauden aikana uudestaan esille. Sipilä sanoi hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa helatorstaina, että yhteydenpitoa työmarkkinajärjestöjen kanssa jatketaan.

Alkuperäinen yritys kaatui ajanpuutteen lisäksi lähinnä kahteen asiaan. Näistä pienempi oli se, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei suostunut mihinkään, mikä olisi järjestön näkökulmasta merkinnyt heikennystä nykytilaan. Suurempi syy oli tavoiteltu kilpailukyvyn parantaminen viidellä prosentilla: työaikaa olisi lisätty, mutta palkkaa ei.

Työaika on asia, josta keskusjärjestöt eivät voi mennä sopimaan liittojen yli. Työaikalaki sallii 40 tunnin työviikon, mutta monessa alakohtaisessa sopimuksessa joko viikkotyöaika on lyhyempi tai vuosityöaikaa on lyhennetty niin sanotuilla pekkasvapailla.

Sipilä on ilmoittanut, että monesta edellisestä hallitusneuvottelusta poiketen niin sanotuilla lobbareilla – pääasiassa työmarkkinajärjestöjen edustajilla – ei ole asiaa neuvottelutiloihin, valtioneuvoston juhlahuoneistoon. Työryhmät ja puolueet voivat toki kuulla niitä asiantuntijoita, joita ne haluavat.

Monesta eri tekijästä voi päätellä, että pienillä yrityksillä on Sipilän silmissä suurempi merkitys suhteessa Elinkeinoelämän keskusliittoon kuin monissa aiemmissa hallitusneuvotteluissa.

Ensinnäkin: lobbarien sisäänpääsykiellosta huolimatta Smolnassa on jatkuvasti kaksi entistä lobbaria, vieläpä keskustan hallitusneuvotteluryhmässä. Matti Vanhanen piipahti Perheyritysten liiton toimitusjohtajana kesken poliitikkouransa. Samassa liitossa on tausta myös keskustan hallitusneuvottelijoihin kuuluvalla Anne Bernerillä. Hän toimi Perheyritysten liiton hallituksen puheenjohtajana vuosina 2009–2012.

Kannattaa myös muistaa, että Sipilällä on omakohtaista kokemusta menestyneenä pienyrittäjänä. Hänen tuttavapiiristään löytynee lisää samanlaisia.

Yrittäjiä on niin keskustan, perussuomalaisten kuin kokoomuksenkin jäsen- ja kannattajakunnassa. Yrittäjien elämän helpottamiseen viittaa myös Sipilän mahdollisen hallituksen aikomus purkaa turhaa sääntelyä.

Linjaus olisi perusteltavissa. Pienyritykset ja pienyrittäjät toimivat Suomessa, työllistävät Suomessa ja maksavat veronsa Suomeen. Ne ovat Suomessa viime vuosina myös vastanneet lähes kaikista uusista yksityisen sektorin työpaikoista.

Siinä missä kansainvälisillä markkinoilla toimivat ja pörssin kautta kansainvälisesti omistetut yhtiöt vähentävät väkeään Suomessa ja siirtävät tuotantoaan alempien kustannusten maihin, pienet ja keskisuuret yritykset palkkaavat lisää väkeä. Kun suuret, yli 250 palkollisen yritykset palkkasivat vuosina 2001–2012 Suomessa runsaat 7 000 henkeä, pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 100 000 hengelle.

Suomessa on vajaat 300 000 yritystä, joista yli 90 prosenttia on alle kymmenen työntekijän mikroyrityksiä. Unohtaa ei sovi niitäkään, jotka palkkatyön puutteessa perustavat yrityksen. Pienyrittäjiä hekin ovat, vaikka valinta on usein pakon sanelema.

EK:ssakin on pk-yrittäjävaltuuskunta, mutta käytännössä EK:n eduvalvonta-agendan määrittävät suuret jäsenyritykset, joiden tuloslaskelmissa Suomi on vain yksi maa muiden joukossa.

Odotettavissa on, että pienyrittäjien näkökulma saa painoa Sipilän hallituskaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat