Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinvoimakirjaus ei tällä kertaa ole poliittisesti hankala kysymys

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuvitellaan hetki, että tekeillä olevaa hallitusta olisi muodostettu kymmenen vuotta sitten. Moni ydinvoimalobbari olisi hehkunut onnesta. Kerrankin luvassa on hallituspohja, jolta saisi kivuttomasti luvan uudelle ydinvoimalalle.

Keskustalla on historiassaan myös ydinvoimakriittisiä jaksoja, mutta hallitukseen päästyään se on ollut myötäsukainen. Seppo Kääriäinen ajoi ydinvoimaa kauppa- ja teollisuusministerinä 1990-luvun alkupuolella. Mauri Pekkarinen esitti elinkeinoministerinä vuonna 2010 lupaa jopa kahdelle ydinvoimalalle.

Kokoomus on perinteisesti suhtautunut suurista puolueista myönteisimmin ydinvoimaan. Perussuomalaisista on puolestaan vuosien mittaan tullut energiakysymyksissä teollisuuden näkökulmien ymmärtäjä.

Vihreät ovat nyt jäämässä hallituksen ulkopuolelle, joten heidän takiaan hallitusohjelmaan ei tarvitse muotoilla tulkinnanvaraisia ydinvoimakantoja.

Ironista on, että kun ydinvoimalla olisi kerrankin poliittisesti vähemmän kivinen tie edessään kuin kymmeniin vuosiin, taloudellisesti näkymät ovat tulleet synkemmiksi. Kuin muistutuksena tilanteen muutoksesta Teollisuuden Voima ilmoitti keskellä hallitusneuvotteluja, että se luopuu tässä vaiheessa Olkiluoto 4:n suunnittelusta ja antaa sen periaateluvan raueta kesäkuun lopussa. Ratkaisuaan yhtiön hallitus perustelee kolmosvoimalan valmistumisen viivästymisellä.

Saattaa olla, että tällä kertaa hallitus ei tee tarkkaa kirjausta ydinvoimasta, koska painetta siihen ei ole. Fennovoiman voimalan rakentamislupahakemuksen käsittely ei tulevalle hallituspohjalle ole kovin kiusallinen asia, joten sitä ei haluta politisoida.

Fennovoiman osakkaaksi aikova Fortum taas ei ole sanonut, haluaako se rakentaa Loviisan voimaloidensa tilalle uuden yksikön. Yhtiö pitää auki mahdollisuutta tuottaa kaukolämpöä pääkaupunkiseudulle, mutta asia on seudun kuntien eikä maan hallituksen asia.

Olkiluoto 4 -hanke on nyt hyllyllä todennäköisesti useita vuosia, joten painetta ei tule sieltäkään.

Kun ydinvoima jää hallitusohjelmassa sivuosaan, huomio kiinnittyy vesivoiman rakentamista koskeviin muotoiluihin. Pohjolan Voiman suunnittelema Kollajan allas Pudasjärvellä vaatisi koskiensuojelulain muuttamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat