Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingillä on kaukoidässä maaseutumainen siirtomaa

Pääkirjoitus
 

Voitonhuuma on kauan sitten haihtunut, nyt jäljellä on ikävä jomotus.

Helsingin johto juhli vuonna 2009 onnistunutta operaatiota, jolla osa Sipoosta napattiin maan hallituksen luvalla osaksi pääkaupunkia.

Vuosien suunnittelun jälkeen ollaan siinä pisteessä, että Helsingin pitäisi ennen kesää päättää, mitä mieltä kaupunki on Östersundomin alueen yleiskaavasta. Sitä on sorvattu Helsingin, Vantaan ja Sipoon yhteistyönä.

Tilanteen voi kiteyttää näin: mitään ei tapahdu todella pitkään aikaan.

Miksi? Helpointa olisi syyttää ruisrääkkiä, pyitä ja kehrääjälintuja. Ely-keskuksen mukaan rakentamisaikeet ovat uhka niiden elinpiireille ja muille luontoarvoille. Lintujen muodostamalle esteelle on toisinaan naurettu epäuskoisesti. EU:n Natura-järjestelmän uhmaaminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Helsinki voisi hankkia Suomen valtiolta poikkeusluvan viittaamalla elintärkeisiin yhteiskunnallisiin intresseihin, mutta edessä olisi väistämättä eurooppalainen oikeusjuttu. Voi olla, että suurkaupunkeja nähneet tuomarit eivät välttämättä nielisi väitettä huutavasta tonttipulasta.

Vaihtoehtona on nöyrtyminen ja suunnitelmien rustaaminen uusiksi.

Kymmenettuhannet asukkaat pitäisi keskittää metroasemien naapuriin. Siinä tapauksessa Östersundom ei enää olisi Helsingin oma nurmijärvi vaan joukko lähiöitä pitkän metromatkan päässä kaikesta.

Metron jatkekaan ei synny itsestään. Rahaa tarvittaisiin yli 600 miljoonaa euroa. Siihen toki toivotaan valtion apua. Muut investoinnit esimerkiksi katuihin, kouluihin, viemäreihin ja puistoihin on kaupungin laskelmissa merkitty parin miljardin euron hintaisiksi.

Tässä vaiheessa Helsingin päättäjät epäilemättä kysyisivät, kannattaako homma enää. Kysymys on erityisen aiheellinen, jos nyt tekeillä oleva uusi yleiskaava on ehtinyt johtaa vilkkaaseen rakentamiseen paljon lähempänä seudun ydintä, vaikkapa Malmin lentokentällä ja nykyisten moottoriteiden varrella.

Näyttää siltä, että pitkälle tulevaisuuteen Helsingillä on kaukoidässä mukavan maaseutumainen siirtomaa. Siellä on kehrääjänkin hyvä olla.

Kalle Silfverberg kalle.silfverberg@hs.fi
Twitter: KSilfverberg
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat