Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Juha Sipilä tarkoittaa tuottavuusloikalla? – pitäisi tavoitella työllisyysloikkaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talouden tuntijoita on häirinnyt se, miten hallituksenmuodostaja Juha Sipilä (kesk) käyttää termejä. Kyse ei ole pelkästä sanojen viilailusta ja niuhotuksesta. Jos haluaa – kuten Sipilä sanoo – Suomen talouteen tuottavuusloikan, pitäisi puhua tuottavuuden kasvattamisesta ja miettiä keinoja tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Jos Sipilä kuitenkin haluaa lisää tuotantoa – kuten voi tulkita –, pitäisi puhua vaikkapa kysynnän ongelmista ja työn hinnasta.

Jos hän kaipaa suurempaa työvoimapanosta – näinkin Sipilää voi tulkita –, voisi kehitellä keinoja työllisyyden kasvattamiseksi.

Jos taas "tuottavuusloikka" tarkoittaa kaikkea tätä, kehiteltävät keinot voivat olla keskenään ristiriitaisia.

Sipilä näyttää hakevan pohjimmiltaan lisää talouskasvua. Nyrkkisääntö taloustieteessä on, että kasvu tulee kahdesta osasta: työvoimapanoksen ja tuottavuuden lisääntymisestä, molemmista tai jommastakummasta.

Suomessa työvoima on pitkällä aikavälillä kutistumassa. Suuret ikäluokat siirtyvät tai ovat jo siirtyneet eläkkeelle. Vanhempien ikäluokkien osallistuminen työhön on hitaasti kasvanut, mutta se ei riitä muuttamaan virran suuntaa.

Nykyinen hallituspohja tuskin tulee aukomaan Suomen rajoja nykyistä enempää ulkomaiselle työvoimalle. Kaikki tietysti haluavat kasvattaa työllisyyttä vähentämällä työttömyyttä. Tavoite saa kannatusta ideoitten tasolla, mutta kun keinoja aletaan kehitellä, syntyy kiistoja. Onko tässä hallituspohjassa pienituloisten ja työväestön puolueeksi itsensä asemoiva perussuomalaiset valmis lisäämään työn tarjontaa?

Jos Sipilän tuottavuusloikka-termin ottaa sananmukaisesti, päädytään hallituksen keinovalikoimissa aika sameille vesille. Talouspolitiikalla, tukien mitoituksilla ja sovituksilla sekä verotuksella voidaan ohjailla paljon helpommin työvoimapanosta kuin millään hallituksen hallussa olevalla keinolla tuottavuutta.

Asia käy hyvin ilmi, kun katsoo sitä kasvua, jolla Suomi nousi 1990-luvun lamasta. Kasvu tuli tuottavuuden paranemisesta. Sitä taas eivät luoneet sen aikaiset hallitukset – vaikka tuon aikakauden ministerit mielellään jälkikäteen näin väittävätkin.

Tuottavuus tuli enemmänkin siitä, että silloiset hallitukset eivät halunneet, osanneet tai kyenneet puuttumaan yritystalouteen. Kun työpaikkojen pelastamiseen ei ollut rahaa, kannattamattomia yrityksiä kaatui. Fiksuimmat niistä ehtivät muuttaa toimintatapojaan ja pelastuivat. Kaikkein fiksuimpia olivat ne, jotka syntyivät tämän tuhon keskellä. Suurten puiden kaatuessa pienet taimet saivat enemmän valoa.

Tässä myrskyssä kaatui epäilemättä terveitäkin puita, mutta lahot ihan varmasti.

Kaiken keskellä nousi elektroniikkateollisuus Nokian vetämänä. Nokia sai tietysti yhteiskunnalta tukia, esimerkiksi koulutuksen kautta. Nokian valtava ja koko kansantalouteen säteilevä tuottavuus oli kuitenkin ennen kaikkea yrityksen itsensä tekemää. Luova tuho ja Nokia olivat se tuottavuusloikka, jolla luotiin kansantalouden kohiseva kasvu pitkälle 2000-luvun puolelle.

Nykyinen kitulias kasvu on seurausta tuottavuuden kasvun hyytymisestä. Nokia-klusterin näivettyessä Suomi menetti korkean tuottavuuden tuotannosta valtavan siivun. Kuulostaa loogiselta iskeä tähän ongelmaan ja yrittää taas tuottavuusloikkaa.

Ongelma on se, että hallitus ei loikkia tee. Loikka tapahtuu usein silloin, kun hallitus antaa yrityksille lisää tilaa ja tyytyy vain rohkaisemaan parhaita. Suomessa rohkaisevaa olisi esimerkiksi se, että uudet yritykset saisivat pääomasijoittajia, joilla olisi tarjota rahan ohella tukea ja suhteita.

Vaikka tuottavuusloikka olisikin tärkeä, hallituksen valtaan ja kiireeseen sopii paremmin se, että ensiksi yritettäisiin työllisyysloikkaa. Ja se pitäisi tehdä tietysti tavalla, joka ei estäisi tuottavuuden kasvua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat