Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapauteen voi kuolla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Digitaalisen tietoverkon leviäminen tarjoaa aivan uusia näkymiä sananvapaudelle Bangladeshin kaltaisessa rutiköyhässä maassa. Verkossa sananvapaus kohtaa kuitenkin samoja konkreettisia uhkia ja vaaroja kuin perinteisemmissäkin puitteissa.

Alkuviikosta Bangladeshin koilliskulmassa Sylhetissa miesjoukko tappoi teräsaseilla Ananta Bijoy Dashin. Hän oli blogissa Mukto-Mona eli "vapaa mieli" vastustanut islamisteja ja vaatinut maallista valtaa. Blogin perustaja Avijit Roy koki saman kohtalon pääkaupungissa Dhakassa helmikuussa. Maaliskuussa bloggaaja Washiqur Rahman tapettiin iskussa, jonka järjestäjäksi ilmoittautui terrorijärjestö al-Qaida. Murhat olivat jatkoa bloggaajan tappamiselle vuonna 2013.

Bangladeshissa uhreina ovat maallista valtaa vaativat aktivistit, jotka vaativat kuolemanrangaistuksia maan itsenäissyyssodassa vuonna 1971 joukkomurhiin syyllistyneille islamistijohtajille. Veritöiden tekijät vaativat Bangladeshiin tiukkaa islamistihallintoa. Laajemmin kyse on sananvapaudesta. Bangladesh on Toimittajat ilman rajoja -järjestön arvion mukaan ilmaisunvapaudessa sijalla 146 indeksissä, jossa on mukana 180 maata.

Murhien jatkuessa Bangladesh kuitenkin muuttuu. Pian kolmanneksella sen 160 miljoonasta asukkaasta on pääsy digitaaliseen tietoverkkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat