Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinipuna päättyy synkkään välirikkoon

Pääkirjoitus
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kansanedustaja Eero Lehti (kok) täytti viime elokuussa 70 vuotta, ja kävin haastattelemassa häntä.

Kokoomuksen asiat olivat silloin hyvässä reilassa. Puolue oli mielipidemittauksissa suurin, ja uusi puheenjohtaja Alexander Stubb paistatteli kansansuosikkina.

Stubbin johtama hallitus valmisteli ensimmäistä budjettiesitystään. Demarit ja kokoomus veljeilivät samassa hallituksessa.

Lehti ei kuitenkaan uskonut sinipunapohjan jatkoon.

"Nykyinen hallituspohja voisi mennä sodan aikana. Ei siitä saa normaalioloissa toimintakykyistä millään. On se nyt nähty", hän sanoi ja suositteli, että vaalien jälkeen muodostettaisiin kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten yhteishallitus.

Lehden suositus näyttää nyt toteutuvan, vaikka viime syksynä tarjottu hallituspohja ei tuntunut järin todennäköiseltä.

Silloin pidettiin vielä mahdollisena, että kokoomus ja Sdp olisivat jatkaneet hallitusyhteistyötä, jos ne olisivat pärjänneet vaaleissa.

Kokoomuksen ja Sdp:n hallitusvaihtoehto karsiutui pois loka–marraskuussa. Stubbin hallitus menetti muutamassa viikossa rutkasti suosiotaan. Keskusta nousi gallupien kärkeen, ja kokoomus ja Sdp jäivät pysyvästi keskustan taakse.

Päähallituspuolueiden asemaa heikensi vielä keskinäinen riitely. Kokoomus syytti hallituksen vaikeuksista demareita, ja demarit moittivat vaikeuksista kokoomusta. Molemmat olivat oikeassa.

Kokoomuksen Alexander Stubb ja Sdp:n Antti Rinne kirjoittivat yksissä tuumin loppuluvun sinipunayhteistyön historiaan, jota Sdp ja kokoomus tekivät hallituksessa 1987–1991, 1995–2003 ja 2011–2015, yhteensä 16 vuotta.

Näin pitkän hallitusyhteistyön päättyminen kannattaa erikseen noteerata. Yhtä merkittäviä käännekohtia on Suomen poliittisessa historiassa ollut vähän, vaikka eroprosessi peittyy uuden hallituksen muodostamisuutisten alle.

Pitää myös huomata, miten riitaisissa oloissa yhteistyö loppuu. Sinipunayhteistyö ei katkea osapuolten huonon vaalituloksen seurauksena, kuten kävi kahdella edellisellä kerralla.

Sdp päätti vuonna 1991 jäädä oppositioon ilman hallitusneuvotteluja, ja kokoomus jäi vuonna 2003 raskaan vaalitappion seurauksena syrjään hallituksesta.

Tänä keväänä eroa tehdään toisella – paljon synkemmällä – tavalla. Sinipunayhteistyö päättyy poliittiseen välirikkoon. Tunnelma on lähes yhtä huono kuin se oli keväällä 1987, jolloin Sdp:n ja keskustan pitkäaikainen punamultayhteistyö loppui.

Silloinkin taidettiin uhota, että "pitää virrata paljon vettä Vantaassa ennen kuin mennään samaan hallitukseen".

Vantaan vettä virtasi peräti 16 vuotta ennen kuin Sdp ja keskusta mahtuivat samaan hallitukseen. Sdp:n ja keskustan uusi hallitusyhteistyö jäi vain neljän vuoden mittaiseksi, ja tänä keväänä opittiin taas, ettei punamultayhteistyötä ole helppoa herättää henkiin.

Sdp pyrki hallitukseen, mutta keskusta ei huolinut demareita kumppaniksi vaan kelpuutti hallitukseen kolmanneksi puolueeksi kokoomuksen.

Hallituksen muodostaja Juha Sipilä ei ole julkisuudessa perustellut, miksi hän ja keskustan muu johto valitsivat mieluummin kokoomuksen kuin Sdp:n, joka oli sentään keskustan järjestöväen ja kannattajien suosikki hallituskumppaniksi.

Sipilän vaietessa "kokonaisarvionsa" perusteista niitä täytyy vain arvailla. Tärkein syy lienee ollut vaalitulos: kokoomus pärjäsi vaaleissa paremmin kuin Sdp.

Ei silti kannata unohtaa hallitushistorian vaikutusta. Keskustan johtopaikoilla ei ole kuin kourallinen poliitikkoja, jotka ovat aikanaan tehneet punamultayhteistyötä.

Eräs heistä, nimeltään Paavo Väyrynen, moitti Juha Sipilää väärästä valinnasta. Väyrynen oli kuulemma neuvonut Sipilää nostamaan Sdp:n kokoomuksen sijasta hallitukseen. Miksi puolueen kunniapuheenjohtajaa ei uskottu?

Yksi syy voi olla, että neuvonantajan uskottavuus on hieman heikko. Punamultayhteistyö päättyi juuri puheenjohtaja Väyrysen itsensä ja Sdp:n puheenjohtajan Kalevi Sorsan ilmiriitaan keväällä 1987.

Unto Hämäläinen
unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat