Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus saa vastaansa kokeneet haastajat

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uudessa eduskunnassa poikkeuksellisen moni puolue joutuu tekemään henkisen kiepsahduksen vallankäyttäjästä haastajaksi. Edellisessä hallituksessa istui alun perin kuusi puoluetta, joista peräti viisi näyttää nyt menevän kohti oppositiota. Niistä kaksi eli vasemmistoliitto ja vihreät ehtivät jo tovin harjoitella.

Smolnan tähänastisen menon perusteella ei näytä siltä, että hallituspohja enää vaihtuisi.

Osa oppositioon jätetyistä puolueista ei edes hävinnyt vaaleissa – vihreät palasi vuoden 2007 tasolle nostamalla paikkamääränsä jälleen viiteentoista, ja Rkp:n kannatus pysyi entisellään.

Silti Rkp:täkään ei tällä kertaa tarvittu. Puolue on ollut vuodesta 1979 yhtäjaksoisesti hallituksessa, siis päätöksenteon ytimessä ja tiedon lähteillä. Nyt se saa vuorostaan kokea, millaista on olla eduskunnassa pienenä puolueena ilman omia ministereitä ja valiokunnissakin pääosin rivijäsenten varassa.

Henkinen kuperkeikka ottaa aikansa. Se nähtiin neljä vuotta sitten, jolloin keskusta kokosi itseään pitkään oppositiopuolueeksi. Se oli samassa tilanteessa kuin Sdp nyt – kovan vaalitappion jälkeen piti yhtä aikaa pestä jälkipyykkiä, haastaa hallitusta ja sopeutua myös taloudellisesti siihen, että eduskuntaryhmä on aiempaa pienempi.

Keskusta oli lisäksi vasta toiseksi suurin oppositiopuolue. Ykkönen oli perussuomalaiset, joka puolestaan oli ensi alkuun liian kokematon pitämään hallitusta tiukoilla. Puolueen tuoreet kansanedustajat eivät osanneet toimia myöskään median kanssa.

Viime kauden oppositiopolitiikka oli aluksi vaisua, osaksi myös siksi, että hallitukselta ei tullut pitkään aikaan esityksiä eduskuntaan. Kierrokset alkoivat kasvaa siinä vaiheessa, kun hallituksen kuntauudistuksen yksityiskohdat vähitellen paljastuivat.

Tulevalla hallituksella on alusta pitäen vastassaan neljän vuoden takaista oppositiota ärhäkämpi joukko, jolta ei mene aikaa ainakaan eduskunnan käytäntöjen opetteluun. Pienissäkin oppositioryhmissä on entisiä ministereitä, jotka ovat hyvin perillä keskeisistä hallinnonaloista.

Oppositiopuolueiden kommentit tähänastisista hallitusneuvotteluista antavat esimakua tulevista taktiikoista ja puhetyyleistä.

Kaikkien tähtäimessä ovat perussuomalaiset, joiden jokainen poikkeama vaaliohjelmasta ja aiemmista puheista tullaan noteeraamaan tarkasti. Timo Soinin hallitushalut ja takinkäännöt esiintyvät keskustelussa todennäköisesti vaalikauden loppuun asti.

Eduskunnassa tehtiin viime kaudella muutamia työtapojen uudistuksia, joilla haluttiin parantaa opposition edellytyksiä tuoda esiin omia vaihtoehtojaan hallituksen politiikalle. Oppositio alkoi muun muassa tehdä entistä perusteellisemmat varjobudjetit, joista on käyty erillinen keskustelu täysistunnossa. Käytäntöä on hyvä jatkaa, ja kunnianhimon tasoa voi edelleen nostaa. Toistaiseksi jokainen ryhmä on tehnyt oman varjobudjettinsa, mutta mikään ei estä yhteistyötä.

Eduskuntakeskustelusta tehtiin viime kaudella myös aiempaa nopeatahtisempaa, kun useimmista tärkeistä aiheista käytiin ensin debatti ja vasta sitten mentiin ennalta valmisteltuihin puheenvuoroihin. Valtiopäivien avajaiskeskustelussa kokeiltiin myös debattia, jossa vastakkain olivat pääministeri ja oppositiopuolueiden puheenjohtajat.

Opposition perinteinen ase eli välikysymys oli viime kaudella käytössä välillä liiankin kanssa. Välikysymyksissä testataan myös, millaisiin yhteisesiintymisiin viiden puolueen oppositio kykenee tällä kaudella.

Alku ei näytä lupaavalta. Opposition sisälläkin on jakolinjoja. Kristillisdemokraatit hermostuivat jo vihreiden puheenjohtajaan Ville Niinistöön, joka vaalien jälkeisessä linjapuheessaan huhuili Sdp:tä, vasemmistoliittoa ja Rkp:tä vihreiden kanssa liberaaliin rintamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat