Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden sopeutuksesta tulee hallituksen vaikein urakka

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitusneuvottelut ovat suunnilleen puolivälissä. On erittäin todennäköistä, että hallitus syntyy keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken. Tavoitteena on, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittäisi Juha Sipilän (kesk) hallituksen vajaan kahden viikon päästä perjantaina.

Edessä on vielä kaksi kiperää paikkaa: talouden sopeutustoimet eli leikkauslistat sekä ministerinsalkkujen jako.

Hallituksen muodostaja Sipilä halusi neuvottelujen aluksi hoitaa alta pois kysymykset, joita hän piti kipeimpinä. Niinpä hallituksen suhtautuminen Euroopan unioniin ja maahanmuuttoon on nyt kirjattu. Niihin ei aivan heti tarvinne palata.

EU ja maahanmuutto olisivat saattaneet olla vaikeita asioita sen vuoksi, että perussuomalaisten ja kokoomuksen kannat olivat etukäteen kaukana toisistaan. Pahimmillaan olisi voinut käydä niin, ettei kompromissia – ja kolmen porvaripuolueen hallitusta – olisi syntynytkään. Jos arat arvoihin liittyvät kysymykset olisi jätetty viimeisiksi, olisi kenties neuvoteltu monta viikkoa turhaan.

Tämän viikon pääaihe on julkisen talouden säästökuuri. Talouteen liittyvät ongelmat ovat yhtä vaikeita kuin arvokysymykset mutta toisella tavalla. Julkisten menojen leikkaaminen on epäkiitollista puuhaa mille tahansa puolueelle.

Puolueet ovat yhtä mieltä säästötavoitteesta: valtiontalouden menoista pitää karsia neljä miljardia euroa ja kuntien menoista kaksi miljardia euroa.

Näiden lisäksi tulevat rakennemuutokset, joilla varaudutaan väestön ikääntymisestä johtuvaan kestävyysvajeeseen. Niiden vaikutuksiksi Sipilä on arvioinut neljä miljardia euroa.

Puolueiden kesken syntyy varmasti näkemyseroja siitä, mistä julkisista menoista leikataan. Köyhimpien saamat etuudet ovat varmimmin turvassa – siihen suuntaan kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb lupaili viime perjantaina.

Sovittua summaa tuskin säästetään yhden vaalikauden aikana. Sipilä on puhunut kuudesta vuodesta.

Säästöpäätökset saattavat olla vaikeimpia perussuomalaisille. Vastauksissaan Sipilälle puolue esitti säästöjä muun muassa tuulivoiman syöttötariffista ja puoluetuista. Vaikutti siltä kuin puolue ei olisi ottanut koko kysymystä tosissaan. Nyt niin pitää tehdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat