Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluehallintoa tulee yksinkertaistaa

Pääkirjoitus
 
Minna Karhunen ja Elli Aaltonen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Tavoitteena on oltava aluehallinto, joka haittaa asiakkaan toimintaa mahdollisimman vähän.

Valtion aluehallinto tuntuu usein olevan syyllinen niin yritysten vaikeuksiin kuin kansalaisten huonoon kohteluunkin. Aluehallinnnon alasajosta puolestaan haetaan ratkaisua kansallisen kilpailukykyvyn parantamiseen ja valtiontalouden kestävyysvajeen korjaamiseen.

Tuore valtion aluehallinnon selvitys tarjoaa rakennevaihtoehtoja uudelle aluehallinnolle. Seuraava hallitus määrittää, miten uudistus etenee, jos muutos päätetään tehdä.

Uudistustapoja pohdittaessa keskitytään nyt rakenteisiin, ei aluehallinnon tehtäviin tai työn tekemisen uusiin tapoihin. On mietitty ely-keskusten ja aluehallintovirastojen yhdistämistä, valtakunnallista aluehallintovirastoa, tehtävien siirtoa maakuntaliitoille ja maantieteellisten rajojen uusimista.

Valtion aluehallintovirasto toimii nykyisin kuudella alueella hoitaen kahdeksan ministeriön määräämiä tehtäviä. Yli 200 lakia ja 250 tulossopimusasiaa luovat puitteet työlle.

Viraston arkeen kuuluu uskomattoman laaja kirjo asioita ympäristöluvista eläinsuojelun valvontaan, kuntien peruspalvelujen arviointiin, broilerien kasvatustiheyden ilmoittamisiin, maanpuolustuskursseihin, vanhustenhuollon valvontaan ja oppilaiden oikeusturvaan.

Aluehallintoviraston tehtäviin sisältyy myös valtionavustusten ja kunniamerkkien myöntämistä, työsuojelutarkastusten tekemistä, yksityisen toiminnan lupien myöntämistä, alkoholivalvontaa ja paliskuntien rajojen vahvistamista.

Aluehallintoa pitää uudistaa. Uudistaminen on nähtävä osana koko valtionhallinnon uudistamista.

Hallinnon uudistaminen keskittyy liikaa pelkästään organisaatio- ja aluetarkasteluun, jolloin todelliset toiminnalliset ja taloudelliset hyödyt jäävät saavuttamatta. Uudistuksen tulisi perustua asiakkaan tarpeisiin, olipa asiakas sitten kunta tai kuntalainen, yrittäjä tai yritys.

Tarvitsemme kahteen suuntaan toimivaa aluehallintoa. Tavoitteena tulee olla aluehallinto, joka lupa- ja valvontatehtäviään hoitaessaan haittaa asiakkaan toimintaa mahdollisimman vähän. Lisäksi tavoitteena tulee olla tunnistaa asiantuntijuutta tarvitsevat palvelut, joissa toimintaympäristöllä on suuri rooli.

Nykyaikaisen aluehallinnon pitää yksinkertaistaa ja sähköistää toimintaansa. Sen tulee minimoida asian hoitamisesta aiheutuva vaiva, ja toiminnan on oltava ripeää ja yksinkertaista. Valvonnan pitää olla ennakoivaa ja ratkaisukeskeistä.

Palveluiden sähköistämisen esteenä ovat olleet tietohallintohankkeiden huonot tulokset. Suurimmat ongelmat ovat ympäristö- sekä sosiaali- ja terveyssektorin luvissa, joissa hukataan koko ajan voimavaroja tietohallinto-ongelmien vuoksi.

Kun tietosisältö on monimutkaista, tekniikka ei voi sitä selventää – se pelkästään sähköistää. Tätä nykyä ei tosin sähköistäkään, vaan hankkeet seisovat liian usein paikallaan.

Lupa- ja valvontatehtäviä arvioitaessa tulee tarkastella koko suomalaista lupa- ja valvontafilosofiaa.

Tarvitaanko kaikkeen toimintaan lupa, vai voisiko toiminnan edellytykset täytettyään vain aloittaa toiminnan ja rekisteröityä oma-aloitteisesti toiminnan harjoittajaksi? Tarvitseeko kaikkea toimintaa valvoa? Vai voisiko valvonta olla pistokokeenomaista, ilmoituksiin pohjautuvaa ja riskeihin keskittyvää?

Jos sanktiot olisivat riittävän suuria ehkäisemään väärinkäytöksiä, valvontaa voitaisiin vähentää huomattavasti. Valvontajärjestelmä perustuu nyt epäluottamukseen, vaikka suomalaiset on tutkimuksin todettu yhdeksi maailman luotettavimmista kansoista.

Keskeistä uuden aluehallinnon muodostamisessa on palvelukanavien uudistaminen ja hallinnon tehtäviä koskevan lainsäädännön läpikäynti. Osa tehtävistä voidaan siirtää suoraan sähköisiin kanaviin, osa voidaan keskittää ja samalla sähköistää.

Osa työstä perustuu asiantuntijuuteen ja asiakkaan mukana olemiseen. Työ hoidetaan tällöin alueellisesti ja paikallisesti. Palvelujen intensiteetti on syvä ja asiantuntijuus suuri. Alueellisten olosuhteiden merkityksen ymmärtäminen ja paikallistuntemus johtavat hyvään, asiakaslähtöiseen lopputulokseen.

Minna Karhunen ja Elli Aaltonen
Karhunen on ylijohtaja Etelä-Suomen aluehallintovirastossa ja Aaltonen ylijohtaja Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat