Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien välisten erojen tasaus vie kaupungistumisen hyötyjä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Väitetään, että joukossa tyhmyys tiivistyy, mutta taloustieteen uudet opit haastavat vanhan sanonnan. Uuden käsityksen mukaan joukossa tuottavuus tiivistyy: ihmiset ovat tuottavimmillaan silloin, kun he työskentelevät tiheästi asutetuilla alueilla ja tapaavat muita ihmisiä.

Lisäksi tuottavuus on suurempi ja kasvaa nopeammin keskuksissa, joissa asuu ja työskentelee korkeasti koulutettuja ihmisiä. Se ei välttämättä johdu tietynlaisista ihmisistä vaan siitä, että ihmisten hankkima tieto ja toimintatavat pääsevät leviämään paremmin.

Tämän luulisi kiinnostavan hallitusneuvottelijoita, jotka alkuviikolla pohtivat kaupunkipolitiikkaa. Jos uskoo viestiin, aluepolitiikan pitäisi kannustaa ihmisiä hakeutumaan koulutuksen ja työpaikkojen keskittymiin.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt) liikkuu poliittisesti herkillä alueilla todetessaan tuoreessa analyysissään, että nykyinen valtionosuusjärjestelmä ei ole talousteorian kannalta fiksu suosiessaan Suomen matalan tuottavuuden alueita. Valtio ei keskitä, kuten usein väitetään, vaan suosii hajauttavaa politiikkaa.

Valtionosuudet tarkoittavat valtion kunnille maksamia avustuksia, joilla tasataan kuntien välisiä eroja. Tavoitteena on, että kansalaiset saisivat lakisääteiset palvelunsa kohtuullisella verorasituksella, asuivat he sitten Helsingin keskustassa tai pienessä maaseutukunnassa.

Vattin viestinä on, että valtionosuuksien nykyisiä jakoperusteita voisi pohtia uudelleen alueiden tuottavuuden näkökulmasta. Kaikkien ei toki tarvitse asua tuottavimmilla seuduilla, ja maaseudun rauhaa saa arvostaa, mutta valtion ei pidä tukea sitä liikaa.

Kuntien välisiä eroja voi tasata kuntalaisten ominaisuuksien kuten ikärakenteen ja sairastavuuden perusteella, mutta muun muassa asukastiheyden ja syrjäisyyden käyttämistä valtionosuuskriteerinä pitäisi harkita tarkemmin.

Valtionosuusjärjestelmä on vastikään uudistettu, mutta edessä on uusi remontti, jos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen seurauksena suurin osa kuntien tehtävistä siirtyy kuntayhtymille tai maakunnille. Silloin myös valtionosuuksien reittiä pitää muuttaa. Samalla voidaan uudistaa valtionosuuksien sisältöä, jos niillä halutaan muiden päämäärien lisäksi tukea Suomen tuottavuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat