Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n solidaarisuus kaipaa täsmällisempää sisältöä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iltalehti kysyy, mitä tarkoittaa hallitusneuvottelujen linjaus, jossa Suomi kannattaa EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista.

"Se tuskin tarkoittaa EU:n oman armeijan luomista, ainakaan lähivuosina. – – On vaikea kuvitella, että Nato-maat olisivat halukkaita rakentamaan kilpailevaa sotilaallista järjestelmää."

"Tällä hetkellä EU:n ainoa yhteinen sotilasrakenne on rajallinen, eli EU:lla on käytössään vain nopean toiminnan joukot. Ja mikäli jokin EU-maa tarvitsisi sotilaallista apua, todennäköisemmin se olisi kahdenvälistä ja maakohtaista."

"Tämän vuoksi myös EU-maiden kahdenvälisten suhteiden syventäminen on toivottavaa. EU-maista kahdenvälisiä suhteitaan ovat viime aikoina tiivistäneet erityisesti Suomi ja Ruotsi sekä Saksa ja Hollanti."

"Toistaiseksi EU:n ei ole tarvinnut pohtia solidaarisuuslausekkeen sisältöä, koska on kuviteltu, että se koskee vain rauhanajan ja siviilipuolen kriisejä, kuten tulvia ja maanjäristyksiä. Mutta Ukrainan kriisi osoitti, että sota on palanut Eurooppaan."

"Ja koska Suomi ei kuulu Natoon, kannattaa juuri Suomen nostaa aktiivisesti esiin EU:n solidaarisuuslausekkeen sisällön tarkentamista, jotta solidaarisuus ei tiukan paikan tullen jäisi vain pelkäksi sanahelinäksi."

Ilta-Sanomien mukaan hallitusneuvottelujen suuret säästötarpeet nostavat tikun nokkaan sosiaali- ja terveysministeriön, jonka hallinnonala on suurin rahankäyttäjä.

"Työlistalla on viime vaalikaudella karille ajanut sote-uudistus, joka järkevästi tehtynä johtanee selviin kustannussäästöihin. Ne vaativat kuitenkin realisoituakseen aikaa, ja menonkevennykset ovat tarpeen jo ennen soten valmistumista. Se vie luupin alle monia etuuksia, joihin kajoamisesta voi seurata itku ja hampaidenkiristys."

"Julkisen talouden kuntoonpanoa yrittävä maa ei siedä pitkää epävarmuutta sosiaali- ja terveysuudistuksen kohtalosta. Uuden hallituksen on tehtävä siitä yksi kärkihankkeistaan, jonka valmistelu käynee päinsä myös parlamentaarisella pohjalla."

"Ei ole salaisuus, että keskusta ajaa sote-ratkaisuksi maakuntamallia. Se ei välttämättä ole kovin kaukana kuntayhtymämallista, sillä monet edellisessä harjoituksessa kartalle piirretyt kuntayhtymät olivat maakunnan näköisiä."

"Keskustelussa on maakuntamallin varalta vilahdellut myös maakuntavero. Se on syytä päättäväisesti torjua, sillä muut verot eivät kuitenkaan laskisi maakuntaveron määrällä, ja Smolnan neuvottelijat ovat luvanneet olla korottamatta kokonaisveroastetta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat