Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaisuutta kannattaa vaalia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitusneuvottelut näkyvät väistämättä julkisen keskustelun aikakäsityksessä. Nyt puhutaan siitä, mitä tapahtuu neljän seuraavan vuoden aikana. Hallituskauden keskellä näköala on usein selvästi suppeampi, joskus vain päiviä ja viikkoja.

Suuret yhteiskunnalliset muutokset tapahtuvat usein hitaasti ja huomaamatta. Kuluu useita vuosia, kunnes huomataan suunnan muuttuneen ja oman sijainnin vaihtuneen.

Nyt olisi hyvä aika pohtia Suomen asemaa pohjoismaisena yhteiskuntana. Maailmalla matkustaessaan suomalaiset havahtuvat usein huomaamaan, kuinka merkittävä osa suomalaisuutta kuuluminen pohjoismaiseen perheeseen on. Kyse ei ole vain maantieteestä tai politiikasta vaan arjessa toteutuvasta arvomaailmasta, oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokäsityksistä sekä hyvin toimivan yhteiskunnan periaatteista.

Suomi on koko historiansa ajan ollut pohjoismainen yhteiskunta, mutta olemme myös keränneet paljon vaikutteita idästä sekä Venäjän keisarikunnan osana että Neuvostoliiton ja Venäjän naapurina. Ajoittain Pohjanlahti on ollut leveä ja ajoittain kapea. Esimerkiksi kielipoliittinen ilmasto on säädellyt etäisyyttä muuhun Pohjolaan riippuen siitä, onko painotus ollut aitosuomalaisuudessa vai kaksikielisyydessä.

Mikäli pohjoismaisuus olisi ensisijaisesti politiikkaa ja hallintoa, Pohjola olisi kovin pirstoutunut. Jäsenyydet EU:ssa ja Natossa sekä euroalueessa jakavat viisi pohjoismaata neljään eri ryhmään.

Karttojen sijaan pohjoismaisuuden ydintä ovat arvomaailma ja yhteiskuntamalli. Kansainvälisissä vertailuissa Suomen voi yhä hyvällä omallatunnolla laskea yhdeksi Pohjoismaaksi, mutta ero muihin voi kasvaa huomaamatta.

Sukupuolten tasa-arvo ja kaikkien yhteiskunnan jäsenten – myös muualta muuttaneiden – yhdenvertainen kohtelu ovat keskeinen osa pohjoismaisuutta. Vakavaa suhtautumista näihin arvoihin kuvaa se, että vaikka Pohjoismaat kerta toisensa jälkeen todetaan tasa-arvon mallimaiksi, tyytymättömyys nykytilaan antaa feminismille nostetta useimmissa Pohjoismaissa. Se näkyy sekä uusien puolueiden syntynä että keskusteluna vanhojen puolueiden sisällä.

Suomessa kehityksen suunta politiikassa on ollut liki päinvastainen. Havainto naisten vähäisyydessä ministerispekulaatioissa saa puoluejohtajat närkästyneinä sanomaan, että heille tärkeintä on korostaa pätevyyttä. Rivien välissä annettu viesti on, että toinen sukupuoli on todennäköisesti pätevämpi kantamaan vastuuta kuin toinen.

Ero näkyy myös esimerkiksi suhtautumisessa maahanmuuttajiin tai monimuotoisiin perheisiin. Näissä kysymyksissä Suomi on julkisen keskustelun arvomaailmaltaan pykälää itäisempi kuin muut pohjoismaat.

Pohjoismaisen yhteiskuntamallin toteutumisen kannalta Suomessa saatetaan elää ratkaisevia aikoja. Laajoja julkisia palveluja tarjoavan yhteiskunnan rahoitus on perustunut siihen, että mahdollisimman moni osallistuu työelämään. Ruotsissa lähes 80 prosenttia työikäisestä väestöstä on töissä. Suomessa vuoden 2013 luku oli hiukan yli 73 prosenttia. Kansantalouden ja julkisen talouden näkökulmasta ero on dramaattinen.

Eroa selittävät esimerkiksi työttömyys, naisten alttius jäädä työelämän ulkopuolelle, maahanmuuttajien huono kotoutuminen sekä venyvät opinnot. Jos työllisyysaste ei parane nopeasti, pohjoismaisen mallin rahoitus on Suomessa pysyvästi uhattuna. Sama on tiedostettu esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa jo paljon aiemmin, mikä on saanut maat tekemään uudistuksia työelämässä ja sosiaaliturvassa. Siksi Suomen kannattaisi nyt jälleen kerran ottaa oppia yhteiskunnista, joiden kanssa meillä on yhä eniten yhteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat