Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parahdus äidinkielestä

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Kirjoitin pari viikkoa sitten koulujen ja varsinkin lukion äidinkielenopetuksesta (HS 1. 5.). Ajoitukseni oli sikäli sopiva, että äidinkielen opetussuunnitelmaa ollaan uudistamassa ja seuraava viikko toi HS:n sivuille lisää näkökulmia aiheeseen.

Tarkastelin asiaa kielenhuollon näkökulmasta ja arvioin nuorilta odotettavan ylioppilaskirjoituksissa aika kovia suorituksia siihen nähden, että tekstitaitojen opettaminen on pirstaloitunutta eivätkä kaikki opettajatkaan tunnu hallitsevan jokaista oikeinkirjoitussääntöä.

Palautetta tuli kirjallisesti ja suullisesti. Opetuksen ongelmat ovat toki monitahoisia, joten rajaukseni ja esimerkkini herättivät jonkin verran kritiikkiä.

Ei, en ajattele tekstitaitojen ytimeksi pilkutusta ja kaksoispassiivin välttelyä, mutta niidenkin hallintavaikeudet kertovat odotusten ja todellisuuden ristiriidasta. Lisäksi kielenhuolto ei rajoitu nippelien pyörittelyyn vaan keskittyy paljolti esimerkiksi lauserakenteisiin.

Kyllä, tiedän myös äidinkielen ylioppilaskokeen uudistuneen ja monipuolistuneen, mutta ylioppilasessee on ja pysyy (eikä kokeen monipuolistuminen luultavasti luo ainakaan vähemmän paineita).

Vaikuttavin palaute tuli eräältä lukion äidinkielenopettajalta, joka oli kirjoittanut kolmisivuisen, parahdukseksi kutsumansa viestin. Kirjoitustani lukiessaan hän oli ensin ilahtunut mutta sitten närkästynyt, koska tekstitaitojen heikkenemisestä ei voi syyttää vain opetusta.

Opettajan mukaan ihmisiltä odotetaan yhä enemmän äidinkielen taitojen hallintaa, vaikka niitä harjoitellaan nykyisin yhä vähemmän. Hän kertoo joutuvansa opettamaan äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla myös muun muassa kuvantulkintaa ja media-analyysia.

"Matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa opetetaan ihan eri aineiden alaisuudessa. Mikä on tehnyt äidinkielestä yleisen kaatopaikan?" opettaja kysyy. Ongelma oli nähtävissä jo omina lukioaikoinani.

Opettajan mielestä kielenhuoltoa ei voi jättää lukiossa vapaaehtoisen kurssin varaan mutta pakollisilla kursseilla kielenhuoltoon on aivan liian vähän aikaa.

Saamani tiedon mukaan opetussuunnitelmaan oli kuin olikin esitetty hiljattain kurssia, joka keskittyisi nimenomaan kielen rakenteeseen ja kielitietoon. Matkan varrella kurssi oli kuitenkin mystisesti kadonnut luonnoksesta.

Sen kurssin minäkin olisin halunnut kouluaikoinani käydä.

Ville Eloranta ville.eloranta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta vastaava
toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat