Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääntyikö vuorovesi?

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Jape Lovén (sd) esittää, että Vuosaaren keskuspuiston pohjoisosa nimettäisiin Keijo Liinamaan puistoksi.

Ehdotus on hyvä. Keijo Liinamaa (1929–1980) asui Vuosaaressa ja oli merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän aloitti työuransa SAK:n lakimiehenä ja nousi vuonna 1965 valtakunnansovittelijaksi. Vuoden 1967 suuren devalvaation jälkeen sosiaalidemokraattinen pääministeri Rafael Paasio määräsi Liinamaan johtamaan työmarkkinajärjestöjen kanssa käytäviä neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta, jolla vakiinnutettaisiin devalvaation jälkeinen tilanne: estettäisiin aiempia devalvaatioita seurannut inflaatiokierre. Liinamaan mukaan nimetyillä kahdella sopimuksella vakiinnutettiin myös kolmikanta, työmarkkinajärjestöjen asema suomalaisessa yhteiskunnassa ja päätöksenteossa.

Ahtaaja, AKT:n valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Jape Lovén on myös oikea henkilö tekemään aloitteen Keijo Liinamaan puistosta. Hän oli ehdolla kevään eduskuntavaaleissa tunnuksella "sadan prosentin duunari". Liinamaan sopimukset antoivat nimenomaan työntekijöille äänioikeuden, joidenkin mielestä jopa veto-oikeuden, niissä neuvotteluissa, joissa on päätetty suomalaisesta talous- ja yhteiskuntapolitiikasta. Liinamaan sopimuksilla muurattu vallanjako on kestänyt puoli vuosisataa.

Eduskuntavaalit voittanut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pohjusti hallitusneuvotteluja tarjoamalla työmarkkinajärjestöille ja Suomen Yrittäjille uutta yhteiskuntasopimusta. Tavoite oli sama kuin Rafael Paasiolla ja hänen valtiovarainministerillään Mauno Koivistolla puoli vuosisataa aiemmin: saada aikaan sopimus, jolla aiempi meno saataisiin katkaistua.

Vuonna 1967 Suomi oli ajautunut Kansainvälisen valuuttarahaston holhoukseen, eikä sitä nöyryytystä ja häpeää haluttu enää kokea. Nyt Suomea uhkaa joutuminen EU:n komission holhoukseen.

Sipilän yhteiskuntasopimuksella yritettiin edistää kolmea asiaa: suomalaisen työn kilpailukyvyn radikaalia parantamista, paikallisen sopimisen edistämistä sekä työhön ottamisen ehtojen keventämistä.

Julkisuudessa vaikeimmaksi kysymykseksi nousi vaatimus työajan pidentämisestä. Kaavamaisesti laskettuna työajan pidennysvaatimus olisi merkinnyt kahden ja puolen tunnin pidennystä viikkotyöaikaan. Työntekijäjärjestöt vaativat vastapainoksi parannuksia työsuhdeturvaan. Sipilä katkaisi neuvottelut.

Sipilän uusi yhteiskuntasopimusmalli pyrki samanlaiseen "kvanttiloikkaan" joka toteutettiin Saksassa sosiaalidemokraattisen liittokanslerin Gerhard Schröderin johdolla runsaat kymmenen vuotta sitten. Maa on nyt vauras ja vahva mutta myös aiempaa jyrkemmin jakautunut: pienipalkkaisten köyhyysrajalla elävien määrä on kasvanut.

Saksassa Schröderin uudistuksia tuki se, että useat suuret työnantajat sitoutuivat työajan pidennysten vastineeksi takaamaan työntekijöilleen työpaikat määrävuosiksi. Suomessa suuret yritykset eivät ole tällaisiin lupauksiin valmiita.

Usein vasta jälkeenpäin näkee, milloin yhteiskunta muuttui. Sipilän yhteiskuntasopimus kaatui julkisuudessa ammattiyhdistysliikkeen vastustukseen. Se on ay-liikkeelle riski, sillä sen asemia uhataan jo eri suunnilta. Pinnan alla on pitkään muhinut työnantajien halu murtaa valtakunnallisten ammattiliittojen valta-asemat. Toisaalta osa nykyisten työmarkkinoiden työntekijöistä kokee, että ay-liike ei enää aja heidän asiaansa.

Esimerkiksi pätkä- ja silpputöissä olevien tai yrittäjinä itsensä työllistävien silmissä ay-liike näyttäytyy usein vain vakituisiin työsuhteisiin liittyvien etujen puolustajana. Keskustelussa kansalaispalkasta ay-liike on ajautunut omaan nurkkaansa.

Sipilän tarjous yhteiskuntasopimukseksi oli tavallaan kohtuuton. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn sanoin: "On vaikea koota muutamassa päivässä sopimusta asioista, joista on neuvoteltu vuosikymmeniä." (HS 6. 5.). Samalla Lyly tuli kuitenkin paljastaneeksi kolikon toisen puolen: neuvoteltu on jo vuosikymmeniä, vaikka muutostarve on ilmeinen. Yksi tulkinta uudesta asetelmasta on, että hallitus sai nyt entistä vahvemman poliittisen mandaatin toimia ilman kolmikantaa. Joku voisi sanoa, että ovela ansa.

Ehkä Keijo Liinamaan puisto sentään saadaan.

Antti Blåfield blafield.antti@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat