Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalainen puoluekanta sanotaan nykyään ääneen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perussuomalaisten kannatus on saattanut eduskuntavaalien jälkeen vain kasvaa. HS-gallupin tuoreessa kyselyssä puolueen kannatus on noin puolitoista prosenttiyksikköä suurempi kuin vaaleissa.

Perussuomalaiset tekivät nousujohteisen kampanjan. Nyt mitattu kannatus on lähellä puolueen vaalipäivänä saamaa ääniosuutta.

Kysely alkoi heti vaalien jälkeen ja päättyi viime viikon lopulla. Viimeiset kyselyt tehtiin, kun keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus olivat ehtineet aloittaa hallitusneuvottelut.

Ainakaan hallitukseen meneminen ei siis näyttäisi syövän perussuomalaisten suosiota.

Kannatus saattaa kuitenkin olla koetuksella siinä vaiheessa, kun hallitus alkaa tehdä ikäviä säästöpäätöksiä tai viimeistään silloin, kun päätökset alkavat tuntua ihmisten arjessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on jo valitellut, että hänen puolueensa joutuu hallitusneuvotteluissa taistelemaan vähäosaisten puolesta.

Kannatuskyselystä voi tehdä sen päätelmän, että ihmiset sanovat nyt avoimesti kannattavansa perussuomalaisia.

Näissä vaaleissa ja edellisissä eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatuksessa näkyi eräänlainen gallupharha: todellinen kannatus oli suurempaa kuin mielipidekyselyt osoittivat.

Hyvä ennuste on, että perussuomalaiset pysyvät neljän suuren puolueen joukossa ainakin niin kauan kuin puolue on Soinin komennossa – ellei puolue tai eduskuntaryhmä sitten hajoa erimielisyyksiin. Perussuomalaiset ovat ainakin paikallistasolla hanakoita riitelemään keskenään.

Sosiaalidemokraattien kannatus on puolestaan yhä laskusuuntainen. Puolueelle mitattu kannatus on samaa luokkaa kuin ääniosuus vaalipäivänä.

Sdp:n kannatuksessa saattaa hyvinkin näkyä se, että puolue jäi ulos hallitusneuvotteluista. Oppositioasema on entiselle valtionhoitajapuolueelle vieras.

Epätietoisten määrä on aina heti vaalien jälkeen selvästi pienempi kuin muina aikoina. Tällä kertaa epätietoisten – tai sellaisten, jotka jättäisivät äänestämättä – määrä on huomattavasti suurempi kuin neljä vuotta sitten vastaavaan aikaan. Huomattava osa äänestäjistä on siis yhä aatteellisesti kodittomia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat