Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilasoperaatio ei pysäytä siirtolaisia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhteensä tuhansien Eurooppaan pyrkivien ihmisten hukkuminen herätti lopulta EU:n perustamaan ihmissalakuljetuksen vastaisen sotilasoperaation Välimerelle. Maanantaina ulko- ja puolustusministereiden kokouksessa virallisesti perustettu operaatio on EU:n historiassa ainutlaatuinen. Lisäksi se syntyi vajaassa kuukaudessa, mikä on ennätys Euroopan kriisinhallintahankkeissa.

Päätös operaation perustamisesta todisti, että EU:n yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka toimii, kun on poliittista tahtoa. Euroopan maat pystyivät kääntämään inhimillisen katastrofin aiheuttaman yhteisen häpeän yhteiseksi toiminnaksi.

Kyse ei kuitenkaan vielä ole ratkaisusta Euroopan siirtolaiskriisiin. Kriisiin ei ole sellaista sotilaallista ratkaisua, jonka EU-maat voisivat hyväksyä. Etelä-Aasiassa Andamaanienmerellä aluksia työnnetään siirtolaiset kyydissään takaisin ulapalle oman onnensa varaan. Tämä ei voi olla Euroopan ratkaisu.

Laivasto-operaatio ihmissalakuljettajia vastaan on vain yksi askel kohti siirtolaisuuden hallitsemista. Vaikeudestaan huolimatta se on EU:ssa harkittavien toimien joukossa helpommasta päästä.

Kun ministerit perustivat merioperaation, he puhuivat vain ohimennen uusista pakolaiskiintiöistä ja vastuunjaosta turvapaikkojen myöntämisessä. Kysymykset ovat kuitenkin edessä runsaan kuukauden kuluttua pidettävässä EU:n huippukokouksessa. Kiintiöt ja vastuunjako eivät ole aiheina katomassa, koska siirtolaisvirta Eurooppaan ei ehdy nopeasti.

Operaation perustaminen ja sen käynnistäminen ovat EU:ssa kaksi erillistä päätöstä. Käynnistämisestä päätetään aikaisintaan ensi kuussa pidettävässä ulkoministerikokouksessa. Sitä ennen yksittäisten EU-maiden pitää osoittaa operaation käyttöön kymmeniä aluksia, valvontakoneita ja sotilaita. Suomi valmistelee osallistumista parinkymmenen sotilaan alusturvallisuusjoukolla mutta ei kalustolla.

Ennen kaikkea hankkeelle tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston valtuutus. Tarkoitus on toimia ensisijaisesti Libyasta Italiaan siirtolaisia kuljettavia salakuljettajia vastaan. Merioikeus antaa siihen vain rajalliset mahdollisuudet ilman YK:n valtuutusta ja Libyan suostumusta. Kumpikaan ei ole läpihuutojuttu.

Venäjä, jolla on turvallisuusneuvostossa pysyvän jäsenmaan veto-oikeus, empii valtuutusta etenkin salakuljettajien alusten tuhoamiselle. Niinpä EU:ssa puhutaan nyt vain alusten tekemisestä käyttökelvottomiksi. Sekasortoisessa Libyassa on nyt kolme hallitusta, eikä EU:n tunnustama hallitus valvo salakuljetusreittejä.

Kertoessaan perustetusta operaatiosta EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini korosti toistuvasti, että operaation kohteena eivät ole siirtolaiset vaan salakuljettajat. Se on tärkeä rajaus ja myös hyvä valinta. Salakuljettajat ovat massasiirtolaisuuden pitkässä tapahtumaketjussa se osa, johon pystytään helpoimmin vaikuttamaan.

Vaiheittain käynnistyväksi suunnitellun operaation alussa tarkoituksena on kerätä nykyistä huomattavasti paremmat tiedot salakuljettajien toiminnasta Välimerellä ja siirtolaisreittien varrella etelämpänä Afrikassa.

Kyse on lopulta myös voimankäytöstä salakuljettajia vastaan. Tämä ei ole riskitöntä myöskään siirtolaisille Libyan kaltaisessa sekasortoisessa ympäristössä, vaikka operaatiossa ei edettäisi mereltä Libyan maaperälle.

Ylimääräinen vaikeus syntyy siitä, että terrorijärjestö Isisiin verkottuneet ryhmät levittävät väkivaltaansa myös Libyassa. Terrorismin uhka on yksi EU:n yhteisen toiminnan taustalla oleva syy. Se voi myös madaltaa Venäjän kynnystä suostua siihen, että operaatiolle annetaan turvallisuusneuvoston valtuutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat