Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mene Texasiin, vuokralainen – niin meni eläkeyhtiö Ilmarinenkin

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Haluaisitko vuokrata 200 neliön omakotitalon vajaalla 900 eurolla kuukaudessa? Hyvältä paikalta läheltä kasvukeskusta? Vuokranantajana luotettava eläkeyhtiö?

Aika moni suomalainen varmaan haluaisi, mutta talot ovat Yhdysvalloissa. Eläkeyhtiö Ilmarinen hajautti vastikään kiinteistöomistuksiaan ja osti omakotitaloja Texasista, Keskilännestä ja etelävaltioista. Niistä tulee yhtiön mukaan ennustettava ja vakaa vuokrakassavirta.

Ilmarisen tarkoituksena on pysyä Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla vielä pitkään. Samoilla markkinoilla, joista koko finanssikriisi oikeastaan lähti liikkeelle.

Yhdysvaltain asuntomarkkinat nousevat nyt aallonpohjastaan ja tarjoavat asuntosijoittajalle tuoton, joka vaihtelee 5–10 prosentin välillä. Koron ollessa nollassa se on hyvä taso, koska kaikkea omaisuutta ei voi pitää osakkeissa.

Eläkeyhtiöt ovat edelleen isoja vuokranantajia myös Suomessa, mutta niiden painopiste on siirtynyt liike- ja toimistotiloihin, joista saa paremman tuoton.

Ei kannata paheksua Ilmaristakaan – hyvä vain, että eläkeyhtiö hajauttaa sijoituksiaan useaan erilaiseen kohteeseen ja moneen maahan. Saavatpahan suomalaiset aikanaan paremmat eläkkeet.

Voi silti ihmetellä, miksi Suomessa vuokramarkkinat on päästetty siihen pisteeseen, että eläkeyhtiö löytää sopivat kohteet rapakon takaa eikä esimerkiksi asuntopulasta kärsivältä pääkaupunkiseudulta.

Vuokra-asuminen alkaa olla joko sikakallista tai mahdotonta. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat ovat nousseet tuloja nopeammin kaikissa suurissa kaupungeissa, etenkin Helsingissä.

Vuokriltaan säänneltyjen, kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotanto on minimaalista. Helsingissä on tänä vuonna rakenteilla ainoastaan sata valtion tukemaa tavallista vuokra-asuntoa. Virallinen tavoite on 1 900 asuntoa.

Valtion tukema vuokra-asuntotuotanto ei enää kiinnosta yksityisiä toimijoita. VVO:n ja Saton kaltaiset perinteiset vuokra-asuntoyhtiötkin keskittyvät vapaarahoitteisiin asuntoihin.

Edellinen hallitus ei kyennyt uudistuksiin, ja asuntoministerin tonttia hoitaneelta Sdp:ltä meni vähäksi aikaa oikeus mahtailla asuntomarkkinoiden asiantuntemuksellaan.

Uusi hallitus voisi perata koko ketjun: kaavoituksen, rakennusnormit ja tuotantotuet. Tuotannon tukeminen taitaa olla tullut tiensä päähän, ja vastedes tuki pitäisi suunnata vain asukkaalle.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat