Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiirettä ei pitäisi vieläkään päästää sote-konsultiksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Satakunnan Kansa arvioi, että hallitusneuvotteluissa sote-ratkaisua hahmoteltaessa vaaka on kallistumassa kuntayhtymämallin puolelle, koska verotusoikeuden sisältävän maakuntamallin valmistelu veisi liikaa aikaa.

"Kiire on nyt aivan yhtä huono konsultti kuin se oli viime vaalikauden lopussa. Alexander Stubbin (kok) hallitus yritti viedä kautensa kalkkiviivoilla väen väkisin soten toteen, jotta Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ohjelmasta edes jokin suuri hanke olisi toteutunut."

"Sote-uudistuksen pitäisi keventää kestävyysvajetta puheista päätellen miljarditolkulla. Yhtälö näyttää mahdottomalta. Tuleva hallitus kaipaa kipeästi säästöjä, mutta ei kuntayhtymiinkään tukeutuvaa sote-mallia voi pitää kustannuksia vähentävänä uudistuksena. Linjakkaampaa olisi puhua uudistuksesta, joka hidastaa kustannusten kasvua."

"Hallitusneuvottelijoiden kannattaisi vielä kerran miettiä, onko raskassoutuinen ja byrokraattinen kuntayhtymämalli ainoa järkevä vaihtoehto."

"Uuden hallituksen pitäisi saattaa sote maaliin jämäkästi mutta rauhassa ja monipuolisesti harkiten. Sote-uudistus on välttämätön, jotta voidaan turvata ihmisten yhdenvertaiset palvelut, vahvistaa peruspalveluja, luoda sujuvat palvelu- ja hoitoketjut ja korjata julkisen talouden kestävyysvajetta."

Pohjalainen kummastelee, kuinka talousvaikeuksissa olevat kunnat aikovat selviytyä sairaalarakentamisen kustannuksista – Suomessa on menossa tai suunnitteilla investointeja sairaalatiloihin yhteensä noin kolmen miljardin euron arvosta.

"On täysi syy pohtia, onko kaikille rakennushankkeille riittävän pitävät perusteet ja ovatko uudet tai remontoidut tilat oikeissa paikoissa, jos asioita ajatellaan vähän kauemmaksi tulevaisuuteen."

"Koko sosiaali- ja terveydenhuolto valmistautuu suurten toiminnallisten muutosten ja uudistusten aikaan, kunhan sote-uudistuksen perusperiaatteet saadaan lyötyä lukkoon hallitusneuvotteluissa. Suuri uudistus tarkoittaa sitä, että toimintatavat ja hoitokäytännöt muuttuvat huomattavasti. Siitä seuraa, että myös tilojen tarve ja käyttötarkoitukset muuttuvat nykyisestä."

"Usein ennen suuria muutoksia organisaatiot alkavat puolustaa reviirejään ja varmistella omia asemiaan esimerkiksi tekemällä uusia investointeja. Tämän ilmiön vaaran voi nyt nähdä sairaanhoitopiireissä."

"Nyt olisi tärkeätä saada aikaan ryhdikäs, uusia ratkaisuja sisältävä ja tehokas sote, jossa tarpeettomat tai kyseenalaiset investoinnit voidaan mahdollisimman pitkälle välttää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat