Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin terroria ei voi voittaa katteettomalla optimismilla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime syyskuusta lähtien kansainvälisen liittouman hävittäjät ovat Yhdysvaltain johdolla pommittaneet äärimmäisestä väkivallastaan tunnetun terrorijärjestö Isisin kohteita Irakissa ja Syyriassa.

Hallitsemilleen alueille islamilaisen kalifaatin julistanut Isis on liittouman tietojen mukaan heikentynyt pommituksissa merkittävästi. Viime lauantaina Yhdysvaltain erikoisjoukot surmasivat yhden Isisin tärkeimmistä komentajista iskussa syvälle Syyriaan.

Saavutuksen merkitys himmeni nopeasti. Sunnuntaina Isisin joukot valtasivat Irakissa tärkeän Ramadin kaupungin pääkaupunki Bagdadin eteläpuolella.

Vain vajaa vuosi aiemmin Isis nousi maailman tietoisuuteen valtaamalla pohjoisempana sijaitsevan Mosulin kaupungin. Pommituskampanjan jälkeen ryhmällä ei virallisen tilannekuvan mukaan pitänyt olla edellytyksiä vastaavaan.

Pitkään Isisin hyökkäysten kohteena ollut Ramadi kaatui kuitenkin lopulta nopeasti, ja Irakin armeijan joukot pakenivat samanlaisessa sekasorrossa kun Mosulista aikoinaan.

Tapahtuma vahvistaa jo aiemmin tiedossa olleen tosiasian, ettei Isisiä nujerreta yksinomaan nykyisen kaltaisilla ilmapommituksilla. Tietoa pommitusten rajallisesta vaikutuksesta on hämärtänyt Yhdysvaltain omien asevoimien tiedotuksen yliviritetty optimismi. Se ei ole ollut vain harhaanjohtavaa vaan myös haitallista tavoitteelle nujertaa Isis.

Ramadin takaisinvaltausta valmistellaan, mutta tähänastiset tapahtumat ovat paha takaisku Irakin pääministerin Haider al-Abadin uskottavuudelle.

Irakissa enemmistönä oleviin shiiamuslimeihin kuuluvalta al-Abadilta on odotettu suhteiden eheyttämistä vähemmistöinä oleviin sunneihin ja kurdeihin. Vaikeimmaksi vastustajaksi ovat kuitenkin nousemassa muut shiiajohtajat, jotka suojaavat omaa valtaansa.

Yhtenäisyyden kannalta olisi ollut tärkeä voittaa sunneihin lukeutuvat Isisin asemiehet sunnienemmistöisessä Ramadissa Irakin armeijan sunnijoukkojen voimin. Nyt al-Abadi on joutunut pyytämään vastustajiensa johtamia shiiajoukkoja valtaamaan takaisin sunnikaupunkia. Tilanne heikentää al-Abadia, jonka menestystä Suomi muiden maiden joukossa toivoo osallistuessaan Isisin vastaiseen rintamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat