Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimusta ei kannata vielä hylätä

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kotimaan politiikassa tapahtuu muuallakin kuin hallitusneuvotteluissa. Myös työmarkkinoilla on eloa.

Eilen keskiviikkona piti kevätseminaarinsa Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Järjestön hallituksen puheenjohtajalla Matti Alahuhdalla oli kolme keskeistä viestiä: palkankorotukset on pidettävä nollan tuntumassa, työaikaa tulee pidentää ja maan hallituksen on otettava työelämän asioissa komento, jos järjestöt eivät pääse sopuun.

Tänään torstaina kuullaan sitten ainakin SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn ja STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan vastaukset. SAK:n valtuusto on koolla Kiljavan opistolla Nurmijärvellä ja STTK:n edustajisto Helsingissä.

Työmarkkinajärjestöjen agendalla on nyt monta asiaa. Ajallisesti ensimmäisenä eteen tulevat työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannen vuoden palkankorotukset, joista pitäisi sopia kesäkuun puoliväliin mennessä.

Korotusten suuruudesta saa jonkinlaisen kuvan Alahuhdan puheesta: varaa ei ole edes viime ja tämän vuoden korotuksiin. Voimassa olevan tuloratkaisun ensimmäisenä vuotena palkkoja korotettiin 20 euroa kuukaudessa ja toisena vuonna 0,4 prosenttia. Kolmannenkin vuoden korotukset alkavat siis nollalla. Siitä neuvotellaan, mitä tulee desimaalipilkun jälkeen.

Työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovittiin lisäksi neuvotteluista työrauhajärjestelmän pelisääntöjen uudistamiseksi. Ne neuvottelut kariutuivat, mutta ainakaan EK ei ole esillä olleita asioita unohtanut.

Hallituksen muodostajan Juha Sipilän (kesk) puuhaama yhteiskuntasopimus kaatui esitykseen työajan pidennyksestä ilman vastaavaa palkankorotusta. Sitäkään tavoitetta EK ei ole kuopannut, kuten Alahuhdan puheesta kävi ilmi.

Yhteiskuntasopimuksessa oli vähän samanlainen ongelma kuin työrauhaneuvotteluissa: palkansaajilla oli paljon sellaista, minkä työnantaja haluaisi ostaa, mutta työnantajalla ei ollut tarjota vastineeksi kauppatavaraa.

Yhteiskuntasopimusta ei kuitenkaan kannata kokonaan hylätä. Vähintäänkin osia siitä kannattaa edelleen kehittää järjestöjen neuvotteluissa.

Sipilä onkin sanonut, että yhteydenpitoa työmarkkinajärjestöihin jatketaan.

Ei EK suinkaan ole omin päin tai vain ahneuksissaan keksinyt työajan pidentämistä.

Kustannuskilpailukyvyn parantamisen välttämättömyydestä on kirjoittanut muiden muassa Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja blogissaan (6. 5.). Äärimaltilliset palkankorotukset eivät hänen mukaansa paranna kilpailukykyä riittävän nopeasti.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen suhteissa on sikäli erikoinen tilanne, että hallitusta muodostavilla puolueilla on harvinaisen ohuet kytkökset perinteisiin työmarkkinajärjestöihin.

Esimerkiksi hallitusneuvotteluissa kuultujen asiantuntijoiden listassa ei ole yhtään työmarkkinajärjestöjen edustajaa. Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön edustaja siinä sen sijaan on.

Monen mielestä on vain hyvä, jos korporaatiot pidetään enemmän kuin käsivarren matkan päässä hallitusneuvottelujen näyttämöstä, valtioneuvoston juhlahuoneistosta.

Kolmesta hallitusta muodostavasta puheenjohtajasta ohuimmat sidokset järjestöihin taitavat olla Sipilällä. Hän onkin esittänyt toiveen, että ammattilobbareita ei Smolnan käytävillä näkyisi.

Vastaavasti ohuimmat yhteydet hallitusta muodostaviin puolueisiin on palkansaajajärjestöistä suurimmalla, SAK:lla. Vaikka se pitää yllä suhteita kaikkiin merkittäviin puolueisiin, sillä on parhaat välit vasemmistopuolueisiin – jo yhteisen historian vuoksi.

Vaikka Sdp näyttää jäävän oppositioon, SAK ei sitä oikein voi tehdä. Kaikista SAK:n liitoista ei tosin voi mennä takuuseen. Herkkyys erilaisiin työnseisauksiin saattaa kasvaa.

Hallitusneuvotteluissa on kuitenkin yksi henkilö, jonka useimmat SAK:n edusmiehet ja -naiset tuntevat hyvin: perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen.

Voi hyvin kuvitella, miten demareista perussuomalaisiin loikannut SAK:laisen Metalliliiton entinen viestintäpäällikkö hykertelee, kun hän odottaa SAK:n delegaatiota kertomaan toiveitaan hallitukselle.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat