Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA nosti profiiliaan Ukrainan kriisissä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuluneen viikon aikana diplomatian kulisseissa on kuhistu arvioista, että Yhdysvallat olisi muuttamassa linjaansa Ukrainan kriisissä ja avaamassa uudelleen suhteitaan Venäjään. Arvioille löytyy perusteita sarjasta sovinnollisilta vaikuttavia tapahtumia, mutta tulkinnat ovat osin riistäytyneet todellisen tilanteen edelle. Kyseessä ei näyttäisi olevan linjan muutos vaan profiilin korotus, joka voi sekin olla merkittävä lännen ja Venäjän välirikon seuraavissa vaiheissa.

Arviot muutoksesta saivat alkunsa viime viikon tiistaina, kun  ulkoministeri John Kerry neuvotteli neljä tuntia presidentti Vladimir Putinin kanssa ja toiset neljä tuntia ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa. Kerry oli ensimmäisellä Venäjän-matkallaan kahteen vuoteen. Sotšissa järjestetyn tapaamisen jälkeen sekä Kerry että Lavrov esittivät maltillisia lausuntoja.

Moskovassa Kerryn matka on esitetty Venäjän diplomaattisena voittona. Joissakin Yhdysvaltain eurooppalaisissa liittolaismaissa tapaaminen herätti pelkoja, että Yhdysvallat parantaa suhteitaan Venäjään Euroopasta piittaamatta. Pitkien keskustelujen sisällöstä on kerrottu julkisuuteen vain, että esillä olivat Ukrainan lisäksi Syyria, Iran ja terrorismi. Mikään ei viittaa siihen, että Kerry olisi esittänyt Putinille myönnytyksiä.

Tämän viikon maanantaina Moskovassa käynyt apulaisulkoministeri Victoria Nuland päinvastoin kertoi viestikseen sen, että Venäjän pitää Ukrainassa noudattaa Minskissä allekirjoitettua ja pahasti ryvettynyttä aseleposopimusta kaikilta osin. Nulandin matkan yhtenä tarkoituksena oli nimenomaan torjua arveluja, että Yhdysvallat kävisi neuvotteluja Venäjän kanssa Euroopan selän takana.

Venäjälle sopii hyvin, että sen tapaamiset Yhdysvaltain kanssa kylvävät epävarmuutta Euroopassa. On Venäjän edun mukaista, että se itse näyttää mahdollisimman hyvältä ja Ukraina mahdollisimman huonolta ennen EU:n kesäkuista huippukokousta, jossa on määrä päättää Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden jatkosta. Yhdysvallat on vuorostaan pyrkinyt omilla viesteillään varmistamaan, että EU-maat pysyvät yhtenäisinä pakotteiden takana niin kauan kuin Venäjän sotilaalliset horjutustoimet Ukrainassa jatkuvat.

Tiedot Itä-Ukrainasta ja Venäjän sekä Ukrainan raja-alueelta eivät tue arvioita uudesta sovinnollisuudesta kriisissä. Venäjä on länsitietojen mukaan koonnut alueelle huomattavan määrän sotakalustoaan.

Siinä Venäjä on kuitenkin oikeassa, että suorat yhteydet Yhdysvaltoihin Ukrainan kriisissä ovat jonkinasteinen saavutus. Koko Ukrainan sotatoimien ajan Venäjä on kohdistanut puheenvuoronsa nimenomaan Yhdysvalloille, jolta Putin haluaa tunnustusta Venäjän asemalle. Yhdysvallat on tähän asti kuitenkin jättänyt vastaamisen Euroopan ja ennen kaikkea Saksan liittokanslerin Angela Merkelin asiaksi.

Yhdysvallat on ilmeisesti todennut, että ainoastaan Putin voi kertoa, mitä Venäjä aikoo. Lavrov on vain taitava viestinviejä.

Euroopan kannalta Yhdysvaltain profiilin nousu Ukrainan kriisissä on pelkästään myönteistä. Poliittista ratkaisua ei saavuteta ilman Yhdysvaltain osuutta.

Edistysaskeleita kuitenkin syntyy myös Euroopan omin voimin. Maanantaina Brysselissä sovittiin, että EU:n ja Ukrainan laaja vapaakauppasopimus astuu voimaan ensi vuonna. Venäjän tähän asti kiivaasti vastustama sopimus on koko Ukrainan kriisin ydin, mutta tämänkin edistyksen merkitystä voi liioitella.

Neuvotteluissa EU:n ja Ukrainan kanssa Venäjä ei enää vastustanut sopimuksen voimaantuloa. EU vuorostaan lupasi selvittää Ukrainan ja Venäjän kaupan säännösten sovittamista EU-sopimukseen. Kyseessä olisi ratkaiseva askel Ukrainan länsitiellä, mutta edistys on vasta ehdollista. Se voi peruuntua hetkessä, jos sotiminen Itä-Ukrainassa taas kiihtyy, kuten monissa arvioissa pelätään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat