Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahvenanmaan neutralisoitu asema on turvattava

Pääkirjoitus
 
Elisabeth Nauclér
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Takeet Ahvenanmaan aseman säilymisestä pitää hankkia rauhan aikana.

Versailles'n rauhanneuvotteluissa Krimin sodan jälkeen vuonna 1856 voittajamaat Ranska ja Britannia pakottivat Venäjän sitoutumaan Ahvenanmaan linnoittamattomuuteen. Ahvenanmaa demilitarisoitiin strategisen sijaintinsa vuoksi. Sotilaiden läsnäolo Ahvenanmaalla ei nykyisinkään ole sallittua, eikä saaria saa linnoittaa.

Demilitarisoitujen saarten puolustaminen ei ole helppoa. Kun Kansainliitto vuonna 1921 päätti, että Ahvenanmaa kuuluu Suomeen, alueen turvallisuudesta järjestettiin erillinen kokous myöhemmin samana vuonna. Kokoukseen kutsuttiin kymmenen valtiota, jotka ovat nykyisin Euroopan unionin jäsenmaita. Osa niistä kuuluu myös Natoon. Neuvostoliittoa ei kutsuttu, sillä maa ei ollut Kansainliiton jäsen.

Koska katsottiin, että demilitarisoidun alueen puolustaminen oli miltei mahdotonta, päätettiin, että Ahvenanmaa neutralisoidaan. Se olisi siis pidettävä sodan uhan ja sotatoimien ulkopuolella.

Neutralisointi ei tarkoita puolueettomuutta. Suomen ollessa sodassa Ahvenanmaa ei ole puolueeton mutta pysyy neutralisoituna.

Maailmassa on vain muutama neutralisoitu alue, esimerkiksi Magellanin salmi ja Suezin kanava. Norjan Huippuvuoret on demilitarisoitu ja neutralisoitu, vaikka Norja on Naton jäsen. Myöskään Ahvenanmaan asema ei muuttuisi, vaikka Suomi liittyisi Natoon.

Ahvenanmaalaiset haluavat turvata saarten aseman. Ahvenanmaalla käydään jatkuvaa keskustelua demilitarisoidun aseman turvaamisesta. Tämä on luonnollista, koska elämme rauhan aikaa eikä näköpiirissä ole muutosta lähialueiden kiristyneestä turvallisuuspoliittisesta ilmapiiristä huolimatta.

Suomi ei suunnittele sotaa, mutta kriisitilanteiden varalle on olemassa valmiussuunnitelma. Suunnitelmassa täytyy arvioida, muodostaako demilitarisoitu alue uhan vai voiko se olla Suomelle jopa hyödyllinen.

Demilitarisointia pidettiin alun perin luottamusta herättävänä toimenpiteenä ja tärkeänä kriisien ratkaisemisessa. Ahvenanmaa on turvallisuuspoliittisessa keskustelussa usein ollut esimerkkinä hyvin toimivasta ratkaisusta.

Nyt kuitenkin käydään teoreettista keskustelua siitä, millaista alueellista puolustusta ja joukkoja Ahvenanmaalla tarvittaisiin mahdollisessa kriisitilanteessa.

Ahvenanmaan sopimuksen mukaan Suomi voi sodan syttyessä miinoittaa Ahvenanmaan vesialueen. Sopimus velvoittaa, että miinojen laskemisesta on heti lähetettävä tieto Kansainliitolle. Nykyisin tieto annettaisiin sopimuksen allekirjoittaneille maille.

Sopimus ei ole kuollut kirjain. Suomi tiedotti viimeksi vuonna 2013 sopimuksen osapuolille Ahvenanmaan rajojen tarkistamisesta. Siitä ilmoitettiin myös muutamille muille valtioille: Liettualle, Norjalle ja Islannille sekä Venäjälle, joka ei tunnusta neutralisointia.

Sotilaalliset ratkaisut ovat saaneet jalansijaa Euroopassa, ja kansainvälisen oikeuden säädöksiä sekä kansainvälisiä sopimuksia on sivuutettu. Pitäisikö Suomessakin seurata esimerkkiä, vai pidämmekö kiinni siitä, että sopimuksia noudatetaan?

Nyt on aika keskustella Ahvenanmaan neutralisoinnin turvaamisesta. Jos haluamme edistää Itämeren alueen maiden rauhanomaista rinnakkaiseloa, rauhan aikana on tärkeää vahvistaa yleistä sitoutumista Ahvenanmaan asemaan ja sopimukseen siitä, ettei saaria saa käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin.

Joku varmasti toteaa, että sopimuksethan ovat vain paperia. Kyllä, mutta Suomessa kunnioitetaan sopimuksia. Luotamme EU-maiden tukeen ja Naton solidaarisuuteen. Samalla tavalla on vahvistettava uskoa, kunnioitusta ja solidaarisuutta Ahvenanmaan neutralisointisopimusta kohtaan.

Tähän vaaditaan pitkäjänteistä ja taktista työtä: kysymys on nostettava esiin kaikissa asiaan kuuluvissa yhteyksissä. Mahdollisimman monen EU-maan tulisi edistää sopimuksen noudattamista muun muassa tilanteissa, joissa Ahvenanmaan asemasta keskustellaan.

Onko neutralisointia edes mainittu Suomen ja Naton välisessä yhteisymmärryspöytäkirjassa? Neutralisoitua aluetta pitäisi puolustaa sopimuspöytien äärellä terävin kansainvälisoikeudellisin argumentein, ei merellä asein.

Elisabeth Nauclér
Kirjoittaja on Ahvenanmaan entinen kansanedustaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat