Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Papereista eroon virolaisten avulla

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Luottamus on hyvä asia. Jos toisen sanaan voi luottaa, moni asia sujuu kitkattomammin.

Kansanvalta ja oikeusvaltio tarvitsevat kuitenkin myös kirjallisia sopimuksia ja pöytäkirjoja. Molempia Suomessa syntyy päivittäin valtavasti.

Samalla kuluu paperia. Esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuuston ja -hallituksen toiminta edellytti vielä jokunen vuosi sitten yli kymmenen miljoonan paperikopion ottamista.

Digiaikana esityslistakopioista eroon pääsy on periaatteessa helppoa, mutta vaikeusaste kasvaa, jos haluaa myös allekirjoittaa pöytäkirjat sähköisesti.

Suuret järjestelmätoimittajat kyllä myyvät ratkaisuja ongelmaan – oikein mielellään. Hintalappu saattaa kuitenkin säikäyttää pienen kunnan tai vähävaraisen yhdistyksen.

Suomenlahden eteläpuolella Virossa pöytäkirjojen allekirjoittaminen ja sopimusten tekeminen verkossa on arkipäivää. Kun sähköisten palvelujen perusratkaisut on kerran saatu kuntoon, uusia palveluja on helppo lisätä mukaan.

Viime viikolla Viro otti uuden askeleen, kun se alkoi ottaa verkossa vastaan hakemuksia niin sanotusta virtuaalisesta asuinpaikkaoikeudesta. Kyse ei ole siis kansalaisuudesta vaan mahdollisuudesta käyttää palveluja Viron valtion takaaman sähköisen tunnistautumisen avulla.

Tarvittavan kortin ja lukulaitteen saaminen edellyttää käyntiä täkäläisessä Viron suurlähetystössä, mutta muuten kustannukset ovat hakijalle muutaman kymmenen euron luokkaa. Sen jälkeen voikin ryhtyä suomalaisen mökin verannalla istuen perustamaan yritystä Viroon ja avaamaan sille pankkitiliä.

Eikä siinä kaikki. Ehkä jo ensi vuonna EU:n asetus pakottaa Suomen tunnustamaan virolaisen sähköisen allekirjoituksen. Sen jälkeen suomalaisia pöytäkirjoja voisi ryhtyä allekirjoittamaan Viron sähköisten palvelujen avulla.

Viron kannalta palvelun tarjoaminen ulkomaalaisille on ensisijaisesti markkinointikeino. Se vahvistaa mielikuvaa ketterästä ja edistyksellisestä maasta.

Taloudellista hyötyä alkaa kertyä siinä vaiheessa, jos verkkoasiointi houkuttelee maahan myös liiketoimintaa ulkomailta.

Suomessa laki sähköisestä henkilökortista tuli voimaan jo vuonna 1999 ja laki sähköisistä allekirjoituksista 2009. Jääminen Virosta jälkeen ei johdu ainakaan pykälien puutteesta. Enemmän on puuttunut asennetta ja ketteryyttä.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi
Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat