Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n pitää jättää ovi auki uusille jäsenmaille idästä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuinka uskottava on EU:n itäisille kumppanuusmailleen tarjoama mahdollisuus asteittaisesta lähentymisestä ilman näkymää myös täydestä jäsenyydestä EU:ssa? EU:n pääviesti kaksipäiväisessä huippukokouksessa kumppanimaiden kanssa oli, että kyseessä on kaksi aivan eri asiaa, eikä kumppanuus ole väline EU:n laajentamiseksi itään.

Muodollisesti asiasta syntyi yhteisymmärrys kokouksessa, johon osallistui 28 EU-maata ja kuusi entistä neuvostovaltiota. Kumppanuus räätälöidään vastaisuudessa selvästi kullekin maalle erikseen, mutta kukaan ei saa edes piilevää lupausta tulevasta EU-jäsenyydestä. Itäiset kumppanit Armenia, Azerbaidžan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä ovat keskenään kirjava joukko.

Todellinen vastaus kahtiajakoon ratkeaa käytännön elämässä. Puntarissa ovat kumppanimaiden oikeus päättää suunnastaan ilman ulkopuolista painostusta, EU:n kyky vastata lupauksistaan ja Venäjän valmius edistää omaa vaikutusvaltaansa kaikin keinoin. Ukrainan tapauksessa se on tarkoittanut myös sotilaallisen voiman käyttöä.

Ukrainan kriisin varjo huippukokouksen yllä oli ilmiselvä, mutta siitä tehtiin hyvin erilaisia johtopäätöksiä.

Ukraina ja osa EU-maista korostavat, että näkymä jäsenyyteen vahvistaa demokratiaa ja heikentää Venäjän yrityksiä puuttua maiden kehitykseen.

Suomi ja pääosa EU-maista halusivat entisestään selkiinnyttää kumppanuuden ja jäsenyysprosessin eroa. Osa maista vaalii kahdenkeskisiä suhteitaan Venäjään. Osa katsoo, että kumppanuusohjelmat menestyvät paremmin ilman vastakkainasettelua Venäjän kanssa. Vakuuttavin argumentti on se, että katteettomat lupaukset kumppanuusmaille tekevät kaikkein pahinta vahinkoa niiden kehitykselle.

Katteettomien lupausten aiheuttama vahinko on kuitenkin jo meneillään.

Yhteiskunnan reformit ovat edenneet erityisen hyvin Georgiassa ja Moldovassa, jotka ovat Ukrainan ohella allekirjoittaneet EU:n kanssa laajat kumppanuussopimukset. Molemmissa maissa näköalattomuuden myötä EU:n suosio kuitenkin laskee samalla kun Venäjä käy niissä aktiivisia vaikuttamiskampanjoita.

EU:n pitää korostaa, että lupaus mahdollisuudesta hakea jäsenyyttä on annettu jo unionin perussopimuksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat