Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministerien avustajien värväys kaipaa pelisääntöjä

Pääkirjoitus
 
Kimmo Collander

Lobbarien rekrytointi ei ole ongelma, jos tiedot heidän kytköksistään ovat julkisia.

Pari vuotta jatkunut keskustelu vaikuttajaviestinnästä on keskittynyt alan tarjontaan. On haluttu tietää, millä tavalla lobbarit tarjoavat tietoa poliittisille päättäjille. Myös lobbarien rekrytointi ministerien avustajakunnasta on herättänyt arvostelua.

Keskustelussa ei ole juuri käsitelty vaikuttajaviestinnän kysyntää: sitä, kuinka paljon ja millaista lobbausta päättäjät haluavat. Yksi näkökulma on ministerien erityisavustajien ja valtiosihteerien taustojen tarkasteleminen.

Avustajat ovat ministereille poliittisesti elintärkeitä. Erityisavustaja on tukena ja neuvonantajana strategioiden suunnittelussa ja niiden toteuttamisessa. Valtiosihteeri "avustaa ja edustaa ministeriä tämän ohjeiden mukaan". Avustajakunta toimii ministerin viestinviejänä ja -tuojana ministeriöiden ja muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa asioitaessa.

Alexander Stubbin (kok) ja Jyrki Kataisen (kok) hallitusten 124 erityisavustajasta ja valtiosihteeristä yli neljännes palkattiin edunvalvontaorganisaatioista – ammattiyhdistyksistä, työnantaja- tai kansalaisjärjestöistä.

Tiukin lobbarikytkös oli Sdp:llä: joka kolmannella puolueen avustajalla oli ay-tausta. Kun mukaan otetaan vielä työnantaja- ja kansalaisjärjestöt sekä viestintätoimistot, yli 50 prosentilla avustajista oli lobbausorganisaatio taustallaan.

Kokoomuksen rekrytoinnit ovat painottuneet puoluekoneistoon. Pitkäaikaisena hallituspuolueena kokoomus on voinut jatkaa hyviksi todettujen "ammattierityisavustajien" kanssa – sama tilanne on ollut Rkp:lla aiemmissa hallituksissa. Oppositiosta hallitukseen tulevilla puolueilla ei tätä mahdollisuutta ole.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki suuret puolueet ovat vähentäneet puoluetoimistojen ja eduskuntaryhmien henkilökuntaa budjettileikkauksien ja vaalitappioiden vuoksi. Puoluekoneiston tarjoama poliittisten yleisosaajien reservi on näin ollen pienentynyt.

Erityisavustajat ja valtiosihteerit ovat niin merkittäviä toimijoita, että kansalaisten tulisi tietää, kenen lauluja he ovat aiemmin laulaneet.

Edunvalvontajärjestöistä rekrytoituja avustajia arvioitaessa on helppo päätellä, minkä väristen lasien läpi he ovat tottuneet maailmaa katsomaan. Konsulttiyrityksistä palkattujen erityisavustajien taustat eivät ole samalla tavalla näkyvissä: ei esimerkiksi ole yhdentekevää, keitä omistajaohjausministerin erityisavustajan edellisen työnantajan asiakkaat ovat olleet tai jatkaako erityisavustaja vanhan yhtiönsä osakkaana.

Kansalainen ei voi tarkistaa erityisavustajan toiminnan riippumattomuutta, ellei edellisen työpaikan toimeksiantajia ei ole julkistettu.

Voidaan myös kysyä, tuleeko avustajia värvätessä hakea kyseisen sektorin kova asiantuntemusta vai laajaa yhteiskunnallista ymmärrystä. Ministeriön, tutkimuslaitoksen tai edunvalvontajärjestön asiantuntemuksen sovittaminen yhteiskunnan kokonaisuuteen vaatii enemmän poliittista ymmärrystä kuin tiukkaa sektoriosaamista. Asiantuntemuksen riskinä on aina kapeakatseisuus ja oman sektorin tarpeiden "liian hyvä" ymmärtäminen. Mutta jos avoimuudesta huolehditaan, mikään tausta ei saa olla este hyvän erityisavustaja- tai valtiosihteerikandidaatin rekrytoimiselle.

Silmiinpistävää on, että viime vaalikaudella avustajakuntaan ei palkattu väkeä yliopistoista, tutkimuslaitoksista tai ajatuspajoista. Syynä voi olla, että avustajan tehtäviä ei pidetä houkuttelevina niiden vaativuuden, työsuhteen epävarmuuden ja liian pienenä pidetyn palkan vuoksi.

Jos avustajakuntaan halutaan laajaa yhteiskunnallista näkemystä, on kiinnitettävä huomiota puolueiden mahdollisuuteen kasvattaa politiikan huippuammattilaisia.

Puoluetukea ei kannata leikata kohtuuttomasti. Puolueiden on parannettava työnantajaimagoaan niin, että ne pystyvät houkuttelemaan lahjakkuuksia palkkalistoilleen.

Elinkeinoelämästä ja etujärjestöistä on voitava rekrytoida vastedeskin. Tarvitaan vain selvät pelisäännöt siitä, kuinka sidonnaisuudet entisiin työnantajiin kytketään mahdollisimman läpinäkyvästi irti.

Kimmo Collander
Kirjoittaja on vaikuttajaviestinnän asiantuntija viestintätoimisto Kaiku Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat