Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituskolmikko esittää yhtenäistä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskustan Juha Sipilän vetämät hallitusneuvottelut ovat sujuneet kohtalaisen sutjakasti, ainakin, jos vertaa neljän vuoden takaiseen soutamiseen ja huopaamiseen. Lyhyempiäkin hallitusneuvotteluja kuin tämänkertaiset on toki nähty.

Sipilän "strategisen hallitusohjelman" laatikot ja pallukat alkavat vähitellen saada sisältöä. Sipilä itse ei kuitenkaan ole työryhmien tahtiin täysin tyytyväinen. Hänen mielestään neuvotteluissa ei ole riittävästi uudistamisen meininkiä.

Myös hallitukseen tulevien puolueiden yhtenäinen julkikuva alkaa säröillä. Erimielisyyksiä on kuulunut muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamismallista. Sote meni asiaa puineessa työryhmässä niin solmuun, että se jouduttiin palauttamaan puheenjohtajien käsittelyyn.

Tähän saakka hallitukseen tulevien puolueiden puheenjohtajat – Sipilä, Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) – ovat päivästä toiseen vakuutelleet hyvää yhteistyökykyään. Todennäköisesti puheenjohtajakolmikko on halunnut julkisuudessa korostaa yksituumaisuuttaan – erona viime vaalikauden hallituksiin. Sipilä on kuvannut neuvottelujen yhteishenkeä sanomalla, että niissä on vain yksi puolue, hallituspuolue.

Olisi merkillistä, mikäli puolueet – vaikka porvaripuolueita kaikki ovatkin – olisivat asioista herttaisen yksimielisiä. Niinpä viime päivinä meno on muistuttanut enemmän perinteisiä hallitusneuvotteluja. Erimielisyyksiä on soten lisäksi noussut ainakin säästölistoista ja mahdollisista veromuutoksista.

Hallituspuolueiden valinnan viisaus – keskustan näkökulmasta – näkyy neuvotteluissa: kun perussuomalaiset ja kokoomus hiovat toistensa linjauksista pahimmat särmät, lopputuloksena on usein keskustan kantaa verraten lähellä oleva linjaus.

Kolmen puheenjohtajan intoa saada tulosta aikaan lisää jokaisen henkilökohtainen motiivi: keskusta on taas, neljän vuoden tauon jälkeen, nousemassa pääministeripuolueeksi. Soini puolestaan on vihdoin saamassa palkinnon elämäntyöstään. Hänen saavutuksensa puolueen rakentamisessa tyhjästä ovat jo suuremmat kuin oppi-isä Veikko Vennamon aikoinaan. Nyt Soinista on tulossa hallituksen ytimeen kuuluva ministeri. Soini saattaakin nauttia tästä "jatkojytkystä" vielä enemmän kuin neljän vuoden takaisesta.

Stubb taas vältti pahimmat pelkonsa, sekä omaa että puolueen tulevaisuutta koskevat. Mikäli kokoomus olisi jäänyt oppositioon, Stubb olisi luultavasti hankkiutunut kotimaan politiikasta muihin tehtäviin.

Hallitusneuvotteluista on tihkunut poikkeuksellisen vähän tietoja julkisuuteen. Puheenjohtajien tiedotustilaisuudetkin ovat olleet enemmän prosessin kuvausta kuin neuvottelujen substanssista kertovia. Loppuviikosta tiedotustilaisuudet lopetettiin kokonaan. Sipilä johtaa hallitusneuvotteluja paitsi kuin liikeyritystä myös kuin pörssiyritystä: sisäpiiritiedon vuotaminen saattaa johtaa sanktioihin.

Kuluneella viikolla puheenjohtajat kertoivat, miten ja millä aikataululla julkinen talous aiotaan saattaa tasapainoon. Tuleva hallitus on sitoutunut tekemään säästöjä, uudistuksia ja kasvua edistäviä toimia niin, että niiden vaikutus julkiseen talouteen on yhteensä kymmenen miljardia euroa.

Luvassa ei ole aivan yhtä tiukkaa vyönkiristystä kuin hallitusneuvottelujen alussa saattoi kuvitella. Kymmeneen miljardiin euroon päästään suunnitelman mukaan vuoden 2030 paikkeilla. Tällä vaalikaudella sopeutustoimien ja uudistusten yhteisvaikutus on neljästä viiteen miljardia euroa. Siinäkin riittänee hakemista, sillä kaikki helpot säästöt on tehty viimeistään edellisellä vaalikaudella.

Miten kansainväliset luottoluokitusyhtiöt ja lainanantajat suhtautuvat hallituksen suunnitelmiin, se selviää luokitusten päivitysten aikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat