Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäluottamus eläkkeisiin on synkkä viesti alan toimijoille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset luottavat poliisiin, sosiaaliturvaan ja Kansaneläkelaitokseen, mutta luottamus eläkejärjestelmää kohtaan näkyy horjuvan. Pankkeihinkin taidetaan luottaa omaisuudenhoitajina enemmän kuin eläkeyhtiöihin.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan vain joka kolmas suomalainen arvelee, että luvatut eläkkeet kyetään tulevaisuudessa maksamaan.

Lisäksi vain puolet suomalaisista uskoo, että eläke takaa kohtuullisen toimeentulon vanhuudessa. Työkyvyttömyyden takia maksettavaan eläkkeeseen ei luoteta senkään vertaa. Hieman yli kolmannes arvioi sen takaavan kelvollisen toimeentulon.

Vuonna 2014 tehty kysely on tuloksiltaan selvästi heikompi kuin aiempi, vuonna 2011 tehty vastaava selvitys.

Heikkoihin tuloksiin voi löytää monta taustalla vaikuttanutta syytä. Kun tutkimusta tehtiin, eläkkeet olivat pinnalla tavallista enemmän, sillä tuolloin työmarkkinajärjestöt neuvottelivat eläkeikien nostamisesta.

Yksityiskohtia ei vielä tuolloin tiedetty, eikä uusia eläkelaskureita ollut saatavissa. Perusvire oli kuitenkin selvillä: suomalaisten pitäisi kestävyysvajeen takia tehdä töitä entistä pitempään eikä haaveilla lokoisista eläkepäivistä.

Myös järjestelmän epäoikeudenmukaiseksi koettu puoli oli esillä, sillä samaan aikaan puhuttiin Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin Suomesta keräämästä tuhdista eläkkeestä. Vanhempiin vastaajiin saattoi vaikuttaa se, että tuolloin puhuttiin myös eläkkeiden odotettua pienemmästä indeksikorotuksesta.

Ristiriitaisinta on se, että vaikka suomalaiset eivät usko saavansa kunnollista eläkettä, he eivät  yritä itse parantaa huonoksi arvioimaansa tilannetta.

Kun tutkimuksessa kysyttiin, onko vastaaja jollain tavoin säästänyt tai aikeissa säästää eläkeaikaa varten, vain 37 prosenttia kertoi tehneensä niin. Osuus on vieläpä laskenut sitten vuoden 2011.

Tutkimustulokset kertovat, että eläkeyhtiöillä, työmarkkinajärjestöillä ja muilla järjestelmään kytköksissä olevilla tahoilla on melkoinen savotta tiedossa, jos ihmisten uskoa eläkkeisiin halutaan vahvistaa. Varsinkin, kun vuoden 2017 alusta voimaan tuleva eläkeuudistus ei selkeytä jo ennestään monimutkaista järjestelmää vaan tuo uusia eläketyyppejä ja muuttaa vanhoja sääntöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat