Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräily on lähes vuosisadan vanha ongelma

Pääkirjoitus
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

On hämmentävää, kuinka joitain pieniä yhteiskunnallisia ongelmia ei kyetä ratkaisemaan. Samat itkuvirret jatkuvat vuosikymmenestä toiseen. Ehkä epäkohtia ei halutakaan ratkaista.

Päätöksentekijät voivat olla tyytyväisiä, jos kansan tyytymättömyys purkautuu pikkujutuista valittamiseen. Pitkälle kehittyneessä yhteiskunnassa kansalaiset puolestaan saavat elämälleen tarkoituksen, kun on jokin asia, josta olla vihainen. Olo olisi varmaan aika alaston, jos ei elämässä olisi mitään valittamista.

Esimerkiksi käy kysymys pyöräilijöistä. Ongelmasta on kirjoitettu tässäkin lehdessä ainakin 1930-luvulta lähtien. En ole asiantuntija, mutta 80 vuotta tuntuu kohtuuttoman pitkältä ajalta asian kunnostamisessa.

Vuosikymmenten ajan jalankulkijat ovat syyttäneet pyöräilijöitä siitä, että nämä ajavat jalkakäytävillä. Autoilijat ovat syyttäneet pyöräilijöitä siitä, että nämä ajavat teillä. Pyöräilijät ovat syyttäneet kaupunkia pyöräteiden puutteesta sekä jalankulkijoita pyörätielle tunkemisesta ja autoilijoita liian läheltä ohittamisesta.

Mauri Myllylä, 80, tietää, kuinka hankalaa asiasta päättäminen voi olla. Myllylä kun suunnitteli 1970-luvulla kovasta vastarinnasta huolimatta Oulun pyörätieverkoston. Nyt Oulua pidetään Suomen parhaana pyöräilykaupunkina.

Hyvät pyörätiet ja jalkakäytävät olisivat vaatineet tilan ottamista autolla liikkumiselta. Sitä ei katsottu hyvällä.

"Se oli joltakulta pois", Myllylä kertoi toimittaja Teppo Moision Veloelo-blogissa HS:n verkkosivuilla 16. toukokuuta.

"Ongelmaan" olisi monin paikoin hyvin yksinkertainen ratkaisu.

Ainakin Helsingissä on kilometritolkulla autokaistan levyisiä jalkakäytäviä, jotka voitaisiin jakaa maalilla keskeltä jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Esimerkiksi Mannerheimintiellä Kisahallin kohdalla jalkakäytävän asvalttipäällysteen leveys on 5,6 metriä, ja tiellä ajokaistan leveys on 2,9 metriä. Kyse on järjettömästä tuhlauksesta. Jalkakäytävälle mahtuisi ajamaan kaksi linja-autoa rinnakkain.

Pekingissä, missä on noin neljä kertaa Suomen väkiluvun verran ihmisiä, vastaavaa jalkakäytävää kutsuttaisiin kävelykaduksi.

Viranomaiset. Antakaa minulle maalausvälineet, niin teen teille korttelin tai parin verran pyöräilytietä päivässä.

Petteri Tuohinen HS petteri.tuohinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat