Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolipäiväpappi tukee homoja ja nälkäisiä

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Amerikkalainen tutkimuskeskus Pew julkaisi viime viikolla tutkimuksen, jonka  mukaan kristittyjen määrä vähenee Yhdysvalloissa nopeasti. Kristityiksi ilmoittautui nyt 70 prosenttia amerikkalaisista, seitsemän prosenttiyksikköä vähemmän kuin kahdeksan vuotta sitten.

Yhtä paljon on lisääntynyt niiden amerikkalaisten määrä, jotka eivät ole sitoutuneet mihinkään kirkkoon. Osa heistä on uskonnottomia, osa hoitaa uskomisensa omin päin.

Tutkimustulos on nostattanut ison joukon kommentteja. Omassa itärannikon kuplassani kirjoittajat onnistuvat hädin tuskin hillitsemään iloaan siitä, että jumalattomat ovat vihdoin tulossa kaapista.

Monille amerikkalaisille uskonnottomuus on pahinta, mitä on. Kun ihmisiltä kysytään, mikä tekisi presidenttiehdokkaasta epäkelvon, uskonnottomuus on listaykkönen. Homous ja aviorikos tulevat kaukana perässä.

Kun amerikkalaiset ajattelevat itseään, he yhdistävät hyväntahtoisuuden ja uskonnollisuuden toisiinsa. Siksi he kuvittelevat ei-uskonnollisten ihmisten puuhailevan vaikka mitä pahaa. Tutkimusten mukaan sellaista yhteyttä ei ole, mutta kerro se äänestäjille. Kongressin 535 jäsenestä vain yksi ei kuulu mihinkään kirkkoon. Muut kuuluvat, uskovat tai eivät.

Julkinen usko ja yksityinen epäusko muodostavat yhdessä epämiellyttävän ilmiön, jolle on suomen kielessä osuva nimi: tekopyhyys.

Kun amerikkalaisten uskonnollisuudesta puhutaan, muistetaan yleensä Keskilännen raamatunheristelijät ja jumalisuudellaan kilpailevat poliitikot. Olen kuitenkin seuraillut kirkkoa toisesta näkökulmasta.

Nuorin poikani on viime syksystä asti käynyt kirkon tiloissa toimivassa puolipäivätarhassa. Kasvavan hämmästyksen ja ihailun vallassa olen seurannut Church in Bethesdan toimintaa. Tarhalasten lisäksi tiloja käyttävät kehitysvammaiset ja asunnottomat, jotka käyvät joka päivä lounaalla kellarikerroksen ruokalassa.

Toimintaa näyttää riittävän, vaikka komean kirkkorakennuksen seinistä varisevat maalit ja lattioista irtoilevat laatat.

Joskus olen aamukiireissä törmännyt pastori Todd Thomasiin, jonka voisi rotevuutensa ja hiustyylinsä vuoksi kuvitella liivijengiläiseksi, ellei hänen kasvoillaan viihtyisi aina sama aurinkoinen hymy.

Kysyin Thomasilta, mikä ihmeen kirkko se tällainen on.

"Me olemme yleiskristillinen kirkko, joka on avoinna kaikille. Haluamme seurata Jeesusta ja olla hyviä naapureita maailman ihmisille", Thomas kertoo pienessä toimistossaan, joka näyttää toimivan myös sekalaisen kaman varastona.

Thomas on 45-vuotias texasilainen, joka lähti nuorena levittämään sanaa Keniaan. Siellä hänen silmänsä avautuivat ja näköalansa avartuivat. Pastori olisi jäänyt perheineen Afrikkaan, ellei hänen poikansa olisi sairastunut autismiin. Se vaati hoitoa Yhdysvalloissa.

Thomas löysi uuden laumansa Bethesdasta, joka on yksi Yhdysvaltain koulutetuimmista ja vapaamielisimmistä kaupungeista. Hänen kirkkoonsa ovat tervetulleita kaikki apua, tukea ja tietä etsivät. Thomas on puolustanut homoliittoja saarnoissaan ja blogiteksteissään, ja hän odottaa tilaisuutta päästä vihkimään ensimmäisen homoparinsa.

Thomasin mukaan amerikkalaisten maallistumisesta iso osa on rehellistymistä.

"Isovanhempieni sukupolvi kävi kirkossa uskon takia mutta vanhempieni sukupolvi enää siksi, että se kuului asiaan. Minun sukupolveni käy kirkossa vain, jos se haluaa käydä kirkossa."

Vuonna 2004 perustetulla kirkolla on vain sata jäsentä. He lahjoittavat kirkolle minkä voivat, mutta toimintaa joudutaan pyörittämään 250 000 dollarin vuosibudjetilla. Pastorin virkakin on puolipäiväinen: iltapäivisin Thomas korjaa kännyköitä Applen myymälässä.

Thomas tuntee pohjoismaisen valtionkirkkosysteemin muttei kaipaa sellaista turvallisuutta.

"Amerikassakin on vanhoja, rikkaita kirkkoja, jotka voivat elää koroillaan, eikä ihmisillä ole välttämättä niin väliä. Kun meiltä hajosi viime vuonna vesijohto, kaikki meni mullin mallin, mutta minusta vastoinkäymiset luovat elossa olemisen tuntua. Rikkaiden vaikeus on pitää ihmiset mukana, meidän vaikeutemme on saada laskumme maksetuiksi. Minä otan mieluummin meidän vaikeutemme."

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat