Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysten hallintomallia ei tarvitse kopioida Atlantin takaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Mustavalkoisen mielikuvan luominen on kovin helppoa. Esimerkkinä olkoon suhtautuminen yritystoimintaan: yksi ääripää on "amerikkalaistyylinen kapitalismi" ja toinen taas pohjoismainen malli, jossa valtio hoitaa hommat.

Todellisuudessa ääripäiden väliin mahtuu paljon muita sävyjä. Osa välimuodoista on niin lähellä meitä itseämme, että emme välttämättä edes huomaa niitä.

Yksi tällainen katveeseen jäänyt alue on pohjoismainen tapa johtaa ja hallita yrityksiä. Viime vuonna ilmestyi tutkijoiden kirjoittama kirja The Nordic Corporate Governance Model, jota Pohjoismaiden ministerineuvosto ja alueen yritykset rahoittivat. Kirja on hyvä muistutus siitä, että kaikki yritystoiminta ei automaattisesti kopioi mallejaan Yhdysvalloista. Pohjoismaisten yritysten tavalla toimia on erityispiirteitä, jotka tekevät niistä hyvin kilpailukykyisiä.

Menestystä voi mitata vaikkapa suuryritysten määrällä. Forbes-lehti on laatinut listan 2 000:sta maailman suurimmasta julkisesti noteeratusta yrityksestä. Mukana on noin kuusikymmentä pohjoismaista yritystä. Kansantalouden kokoon suhteutettuna Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat vahvemmin esillä kuin Britannia tai Yhdysvallat. Pohjoismaisia yrityksiä on listalla selvästi enemmän kuin saksalaisia, vaikka Saksa on kansantaloutena yli kaksi kertaa niin suuri kuin Pohjoismaat yhteensä.

Mikä sitten on pohjoismainen malli yritysten hallinnossa? Lyhyesti sanottuna se on tasapainoinen yhdistelmä suurimmalle omistajalle annettua valtaa ja pienomistajille annettua suojaa.

Pohjoismaissa yhtiökokous valitsee yhtiön johdosta itsenäisen hallituksen ja tilintarkastajat valvomaan yrityksen toimintaa. Jos yrityksellä on yksi merkittävä omistaja, tämä pystyy myös käyttämään valtaa. Samaan aikaan monet määräenemmistövaatimukset, vähemmistöomistajille annetut oikeudet ja tiukka vaatimus läpinäkyvyydestä pyrkivät takaamaan, että suurin omistaja ei voi käyttää asemaansa väärin.

Tutkijoiden mukaan tulos on, että pohjoismaiset yritykset pystyvät sitouttamaan omistajansa pitkäksi aikaa yhtiön kehittämiseen. Malli mukautuu moniin tilanteisiin, joten se toimii myös hajaomisteisissa yhtiöissä.

Mallia täydentää hyvin yritysten itsesääntely, joka on joustavaa mutta samaan aikaan kunnianhimoa ruokkivaa. Maissa, joissa yritysten pelisäännöt kirjataan lakiin, tulos on usein päinvastainen.

Suurin ongelma mallissa on oikeastaan sen tuntemattomuus. Helposti maailmalta vaikutteita keräävinä pohjoismaalaiset eivät tule edes havainneeksi oman mallinsa vahvuuksia. Ja kun malli on tuntematon pohjoismaalaisille yritysmaailman tuntijoille, sitä eivät varmasti tunne EU:n virkamiehetkään, jotka pohtivat uusien pykälien sisältöä. Liian usein oppia otetaan vain Atlantin takaa.

Suomi on ilman muuta myös yritysnäkökulmasta osa pohjoismaista perhettä. Pykälien tasolla samankaltaisuus Ruotsin kanssa on suurta.

Omistajuuden kehittymisestä täällä voi kuitenkin olla huolissaan. Jo pitkään tie pörssin ovesta on kulkenut helpommin ulospäin kuin sisään. Ulkomainen omistaja voi poimia parhaat palat itselleen.

Suomessa on mahdollisia pitkäaikaisia suuromistajia paljon vähemmän kuin vaikkapa Ruotsissa. Meillä eläkeyhtiöt ovat suuria sijoittajia, mutta omistajina ne kuuluvat yleensä passiiviseen vähemmistöön. Valtiolla on omistajana monta ristikkäistä intressiä. Jäljelle jäävä omistajien joukko on kovin pieni, mikä näkyy myös nykyisen kaltaisina murrosaikoina. Kun olisi paikka toimia, ei löydy sopivaa toimijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat